Google

Ciprian Porumbescu, tărâm de poveste şi un important punct de atracţie turistică al Sucevei

Written on:august 12, 2015
Comments
Add One

ciprian porumbescu 12 aug 2015 001 net primarLa Ciprian Porumbescu acasă se fac eforturi pentru continuarea investiţiilor necesare dezvoltării comunităţii chiar dacă bugetul local de anul acesta există… dar lipseşte cu desăvârşire…

Câtă dreptate aveau strămoşii când spuneau că omul sfinţeşte locul şi nimic nu e dacă dragoste de frumos nu e. Degeaba ai meleaguri de poveste dacă nu ştii să le pui în valoare. Degeaba ai averi nemăsurate moştenite de la vrednicii înaintaşi dacă nu ştii să le aduci în prezent. Iar dezvoltarea unei comunităţi locale trebuie să fie strâns legată de istoria locului, pentru că Suceava şi Moldova lui Ştefan cel Mare şi Sfânt au moşteniri frumoase, au tradiţii bogate.

Comuna Ciprian Porumbescu din judeţul Suceava este un exemplu de împletire a tradiţiilor în prezent, un exemplu de dezvoltare locală. Din păcate, acum, aici, se potriveşte vorba lui Creangă: „Mai sărac decât anul acesta, anul trecut şi anţărţ, n-am fost vreodată…” De ce s-a ajuns aici? „Calculul bugetului local pe anul acesta s-a făcut raportându-se la anul 2013 când încasam sume importnate de la compania care intenţiona să dezvolte mai multe parcuri eoliene în judeţ. Aici şi-au făcut sediul administrativ şi la momentul începerii investiţiilor de amploare viitorul suna bine. Aceştia au suspendat programul de dezvoltare, iar bugetul local are de suferit pentru că nu mai încasăm sumele respective. Raportându-se la veniturile anului 2013 când am încasat sume importante de la acea companie, anul acesta ni s-au alocat fonduri care nu ne permit aproape nici să funcţionăm. Cum să mai vorbim de dezvoltare?”, spune vizibil nemulţumit primarul Dumitru Nimiţean, un vrednic urmaş al gospodarilor acestei zone de poveste.

Şi uite aşa prin calcule făcute din birouri luxoase de capitală opreşti din dezvoltare comunităţi locale. De câte ori am fost la Ciprian Porumbescu de fiecare dată am găsit investiţii noi realizate ori în curs de realizare. Şi acum am găsit câte ceva dar nu la nivelul altor ani.

Pentru comuna care-i poartă numele, marele compozitor este spiritul. Complexul muzeal şi casa memorială atrag sute de turişti zilnic, dar aceşti turişti trebuie să aibă condiţii pentru a ajunge să „guste” din istoria locului. Primarul Dumitru Nimiţean a reuşit să amenajeze drumuri, acum Consiliul judeţean a finalizat cu fonduri europene drumul judeţean de la Ilişeşti la Ciprian Porumbescu, dar nu-i de ajuns, e nevoie încă de mai multe investiţii în modernizarea comunităţii. Până la urmă dezvoltarea unei comunităţi locale începe cu punerea în valoare a potenţialului local. Aici, acasă la marele compozitor, principiul a fost aplicat chiar de la reînfiinţarea comunei. Şi parcă nimic nu e mai frumoas decât să vezi cum creşte şi se modernizează o comunitate prin eforturile gospodarilor locului.

„Încercăm să mergem în continuare…”

Când ai un plan de investiţii bine pus la punct şi vezi că trebuie să te abaţi de la el pentru că socoteala de acasă nu s-a mai potrivit cu cea de la „centru” ţi-e necaz, cum spune moldoveanul. La Ciprian Porumbescu au fost accesate şi fonduri europene pentru utilităţi şi proiectul a fost de succes. De asemenea, s-a lucrat mereu pentru modernizarea drumurilor. Turişti sunt dar trebuie să-i primeşti cum se cuvine pentru a veni şi a doua oară şi a treia oară.

Venind prin pădure dinspre europeanul spre Suceava în drum către primărie am văzut şcolile bine întreţinute cu trotuare noi în faţă şi totul în jur arăta mâna de gospodar a primarului Nimiţean. În ultimii ani primul gospodar de la Ciprian Porumbescu a stat mereu pe drumuri pentru a obţine fondurile necesare unei dezvoltări armonioase a comunei în fruntea căreia se află la al treilea mandat. Era nemulţumi de această dată pentru că, aşa cum spuneam, calculele de la Bucureşti nu se potrivesc realităţii locale. „Nu sunt mulţumit de acest mandat, de această perioadă. Altădată am reuşit investiţii importante. Şi acum am făcut trotuare la şcoli, am pregătit unităţile de învăţământ pentru sezonul rece, în clădirea dispensarului urmează să montăm centrală termică pe lemne, la sediul primăriei se lucrează printr-un proiect derulat prin Grupul de Acţiune Locală şi încercăm, chiar dacă acum e ceva mai dificil, să mergem în continuare, să vedem ce fonduri europene se vor putea accesa. Pentru accesul în comună este foarte bine că s-a finalizat drumul judeţean de la Ilieşti la Ciprian Porumbescu, aşa turiştii ajung mai uşor până aici. Din păcate bugetul ne dă bătăi de cap. Am trei luni restanţă la asistenţă socială. Nu poţi fi mulţumit în aceste condiţii”, mai spune primarul Dumitru Nimiţean.

Din păcate, realitatea e tristă în administraţia locală şi-n special în comunele mai mici şi în ceea ce priveşte salariile funcţionarilor din primărie. Acesta e un aspect grav. Cum poţi cere performanţă unui om pe care-l plăteşti cu 700-750 lei lunar? Să mai spunem ce lefuri îşi fac cei de „sus”? Acela e alt subiect. Am pomenit de această anomalie pentru că dezvoltarea unei comunităţi locale are ca motor echipa din primărie. Şi dacă aceştia sunt plătiţi în bătaie de joc poţi să le mai ceri implicare, performanţă?

Revenind la frumuseţea oamenilor şi a zonei, se poate spune că la Ciprian Porumbescu acasă turiştii au ce vedea. Pe ici, pe colo, se mai întâlneşte o casă construită în stil tradiţionmal, cu modele înflorate sau îmbrăcată în lemn. Aşadar, satul în ansamblu poate fi considerat un obiectiv tradiţional deosebit ce încântă vizitatorii.

„Dezvoltarea comunităţilor trebuie să se facă uniform…”

Am vorbit de frumuseţilor acestor meleaguri locuite de oameni vrednici. Însă pentru a ajunge aici administraţia locală a făcut eforturi considerabile pentru că în România comunele mici trec neobservate (din motive politice bineînţeles, dar acesta-i alt subiect). După ce a reuşit aplicarea mai multor proiecte de investiţii şi raportându-ne la anul acesta când alocările bugetare s-au făcut după o formulă scoasă „din burtă”, am încercat să aflăm opinia primarului Nimiţean despre viitorul comunelor mai mici. „Dezvoltarea comunelor trebuie să se facă uniform. Dacă se vor face iar comasări de comune multe localităţi rămân nedezvoltate. O comună mică se poate administra şi se dezvoltă mult mai uşor. Repet însă, toate comunităţile locale trebuie tratate cu aceeaşi unitate de măsură”, spune primarul comunei Ciprian Porumbescu..

Având utilităţi, drumuri modernizate, şcoli care asigură condiţii bune de studiu elevilor comunei, dar şi ambiţia de a fi mereu în frunte, suntem convinşi că la Ciprian Porumbescu realitatea locului va fi întotdeauna frumoasă şi primitoare. Judeţul Suceava, dar şi întreaga Moldovă a lui Ştefan cel Mare sunt muzee în aer liber dacă vreţi pentru că pe aceste meleaguri dintotdeauna au trăit oameni vrednici… (E.L.)

Leave a Comment