Google

Cei mai puţini medici din UE şi cei mai mulţi pacienţi!

Written on:martie 27, 2015
Comments
Add One

Cifrele unui raport al Comisiei UE arată situația dramatică a personalului din sistemul sanitar românesc.

spital vasluiRomânia este situată în rândul țărilor cu numărul cel mai mic de doctori din UE (2,5 la 1000 de locuitori; fig. 3.1.1)), în condițiile în care suntem o importantă țară sursă pentru migrația medicilor.

Deși avem numărul cel mai mic de medici, suntem pe primele locuri în ceea ce privește numărul de pacienți externați la 1000 de locuitori: 217 (fig. 3.6.1). Specialiștii tratează acest număr mare de pacienți în condițiile celui mai mic nivel al cheltuielilor pentru sănătate per capita din întreaga Uniune Europeană (fig. 6.1.1), care înseamnă cele mai puține resurse pentru tratament și îngrijire; situația este identică și în ceea ce privește procentul din PIB alocat Sănătății (fig. 6.2.1).

România are numărul cel mai mare de pacienți externați per medic din întreaga U.E., 86, în condițiile celui mai mic nivel de salarizare și a celui mai mic nivel de finanțare per capita. Cu alte cuvinte, medicii din România muncesc cel mai mult din întreaga U.E. pe cele mai mici salarii. Numărul mediu al zilelor de spitalizare per pacient (7,5) este sub media U.E. (7,8), fapt care indică eficiența activității prestate (fig. 3.7.1).

Nu numai că medicii din România au cel mai mare număr de pacienți din U.E., însă ei trebuie să-i trateze în condițiile în care au cele mai puține resurse. Ilustrativ în acest sens este faptul că România are cel mai mic număr de investigații CT și RMN din întreaga Uniune (fig. 3.4.3 și 3.4.4), ceea ce arată dificultățile pe care le întâmpină medicii în stabilirea diagnosticului.

Cifrele indică adevărata cauză a dramelor din spitalele publice românești, cărora le cad victime, deopotrivă, pacienții și personalul.

Leave a Comment