Google

Cecuri fara acoperire de numai circa 300.000 lei

Written on:aprilie 7, 2014
Comments
Add One

BaniPoliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au finalizat cercetările faţă de C.Răzvan, de 29 de ani, domiciliat în comuna Ghidigeni, județul Galați, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi emitere de file C.E.C, fără disponibil în cont.

În luna octombrie 2013, reprezentanții unei societăți comerciale cu punct de lucru în municipiul Vaslui au formulat o plângere împotriva lui C.Răzvan, administrator al unei societăți comerciale cu sediul în municipiul Tecuci. Acesta achiziționase în luna septembrie 2013 produse alimentare în valoare de peste 280.000 lei, însă cinci din filele C.E.C. emise ca plată a contravalorii produselor achiziționate, au fost refuzate la plată în totalitate, din lipsă de disponibil în cont, iar altele două au fost decontate parțial.

După verificarea documentele întocmite între cele două societăți comerciale, polițiștii au stabilit faptul că valoarea totală a sumei refuzate la plată a fost de 275.707,25 lei.

Fiind audiat de polițiști, C.Răzvan a declarat că nu a reușit să efectueze plata produselor achiziționate deoarece le-a revândut unei alte societăți cu sediul în municipiul Tecuci, care nu i-a achitat mărfurile livrate. Acesta a prezentat contractul de vânzare-cumpărare încheiat între cele două societăți din municipiul Tecuci, precum și facturi fiscale, avize fiscale, bilete la ordin.

Cercetările efectuate de polițiștii de investigare a fraudelor au arătat faptul că afirmațiile lui C.Răzvan nu sunt reale.

Astfel, polițiștii au constatat faptul că administratorul de la a doua societate comercială din municipiul Tecuci este o persoană fără adăpost, căreia C.Răzvan i-a propus să devină administrator, în primăvara anului 2013.

Propunerea a fost acceptată, iar după înființarea societății cu obiect de activitate „intermedieri în comerțul cu produse diferite”, C. Răzvan a întocmit documentele fiscale, care însă au fost semnate de persoana care avea calitatea de administrator. Aceasta din urmă a primit sume cuprinse între 100 și 500 lei, dar și promisiunea achiziționării unei rulote în care să locuiască.

Documentele ridicate de polițiști în urma unei percheziții efectuate la un imobil din municipiul Tecuci, unde C.Răzvan locuiește fără forme legale, au arătat faptul că acesta se ocupa efectiv de activitatea celor două societăți comerciale. De asemenea, au fost identificate acte din care rezultă că inculpatul a mai emis instrumente de plată fără acoperire în cont în dauna altor societăți comerciale.

La finalizarea cercetărilor, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, cu propunere de trimitere în judecată a lui C. Răzvan pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și emiterea de file C.E.C. fără disponibil în cont.

Având în vedere faptul că C. Răzvan a înregistrat în contabilitatea societății operațiuni fictive de vânzare a unor mărfuri către a doua societate, iar fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală, polițiștii au propus și declinarea competenței în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați.

Litera legii

Înşelăciunea (art. 244 Cod Penal)- Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Emiterea de file C.E.C. fără disponibil în cont (art. 84 din Legea 59/1934 asupra Cecului) – Emiterea unui cec fără a avea la tras disponibil suficient sau dispunerea în tot ori în parte de disponibilul avut mai înainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni până la un an sau cu amendă.

Leave a Comment