Campania electorală a intrat în linie dreaptă. Unii candidați cu decență anunță programe, arată obiective aflate în lucru, propun idei, dezbateri, proiecte, în timp ce alții își ridică „fustele-n cap”. Cum numești corabia așa va pluti pe valuri, spune o vorbă românească. Dacă ajunge în frunte un semianalfabet, scandalagiu, care urmărește doar câștigurile personale, ce pretenții să ai să dezvolte comunitatea? Pe lângă aceștia sunt și condamnați pentru „manevre” cu diverse fonduri care candidează. Candidat pentru primăria Dimitrie Cantemir din județul Vaslui, Dumitru Roman a fost și condamnat la închisoare pentru „exemplara” muncă depusă în folos personal, pardon în folosul comunității. O vorbă românească spune cam așa: pe ăștia îi avem cu aceștia defilăm!

Pe de altă parte, unde s-a lucrat mereu pentru dezvoltarea comunităților locale, unde sunt oameni care lansează proiecte de dezvoltare, obțin finanțări, urmăresc să ridice nivelul serviciilor către populație, să realizeze comunități de viitor, acolo e liniște în campania electorală, acolo se discută sau, mai bine spus, acei oameni care știu să construiască vorbesc, arată, fără să atace, fără înjure. Sunt și comunități unde au apărut peste noapte candidați cu pretenții care, în primul rând mint și apoi trec la jigniri și alte ingrediente sau argumente ale omului nepregătit.

Într-o comună de lângă Bârlad cu potențial mare de dezvoltare, s-au găsit „unul cu una” (e jenant să le dai numele!) să se jignească public schimonosindu-și până și numele din buletin, folosind atacuri personale „pe surse” și alte asemenea mizerii. La Perieni o candidată atacă primarul în funcție, iar susținătorii primarului o atacă pe candidată. E bine de menționat că Perieniul are limită cu municipiul Bârlad, deci nu vorbim de vreo „văgăună”. Mulți oameni de la Perieni lucrează în Bârlad, au venituri oarecum bune, iar asta ar însemna că sunt mai informați, mai capabili decât în vreo „văgăună” uitată. Din păcate, aici, dar și-n alte comunități locale, apar tot felul de neaveniți care atacă în cel mai josnic mod morala și civilizația. Mai spunem doar că aliații primarului de la Perieni inventează amantlâcuri, schimonosesc numele candidatei, iar candidata răspunde pe măsură. Ce bine ar fi dacă electoratul ar sancționa astfel de needucați! Ar fi bine să-i trimită la ei acasă (la cort!) nicidecum să îi aleagă în fruntea comunei.

În altă comună din județul Vaslui candidatul la funcția de primar, care a mai fost primar până ce a primit condamnare la închisoare și acum e din nou „curat” și „cinstit” și „dornic de muncă”, așa cum se descrie singur, înjură când cineva încearcă să închege un dialog cu el. Asta se întâmplă pe la Dimitrie Cantemir în județul Vaslui. Sunt pline rețelele de socializare, grupurile pe care și le-au creat, cu minciuni și cuvinte care exced educația unui om normal și cu atât mai mult a unui ales local. Cum să înjuri pe cineva care te întreabă frumos și apoi să ai pretenția se fii primar? Înseamnă că ești așa cum spui de altul! Mai grav de atât este că sunt destui nepregătiți, frustrați din aceștia care vor ajunge primari, dar ei sunt o frână în calea dezvoltării comunităților locale. Ei se duc acolo ca să la „pice”  ceva. Mulți or să fie dați pe tușă de procurori, dar înainte de asta fac rău comunităților locale. Povestea lui Roman de la Cantemir e simplă. Omul s-a „ajuns” dintr-o dată, pălăria era prea mare pentru el și a „călcat” pe bec, adică a băgat mâinile în niște bani care nu-i aparțineau. Asta au zis procurorii și au consemnat judecătorii care l-au condamnat. Ca el au fost și sunt mulți, ceea ce arată că nivelul de pregătire, morală, educație în cazul multor aleși dar și candidați este sub nota de trecere 5.

Că am poment mai devreme de primarul de la Perieni de lângă Bârlad, de spus este că și acolo situația e cam ciudată. Curtea de Conturi are vreo două rapoarte care așteaptă să fie studiate de procurori.

Alt exemplu flagrant de mizerie, ca să evităm a spune altfel, e la candidaturile din comuna Codăești unde primărița în funcție a primit o grea lovitură de cătușe în ograda proprie. Viceprimărița pusă de ea a fost arestată de lângă ea de către procurori pe motiv că ar fi falsificat niște diplome. Înainte de a fi arestată, viceprimărița de la Codăești vorbea toată ziua de morală, de educație, de carieră, de oameni care știu să reușpească în viață prin muncă!

Iată, așadar, cine vorbesc de morală, de pregătire, de carieră, cine sunt oamenii care se bagă în față ca să reprezinte comunitățile locale! La final e bine de precizat că și minciunile au limita lor, iar oamenii ar trebui să fie mult mai atenți. E grav că mult, prea mult popor se duce după „fentă”, adică ia în calcul minciunile unora sau altora. Unul umblă cu camionul și dă materiale de construcții la tot poporul, ca să ajungă primar la Vaslui, în timp ce altul „coboară” printre cei „mulți” cu pantofii sclipitori și încearcă să vorbească pe înțelesul tuturor! E o lipsă de respect între oameni, în general, de te iau durerile de cap! Alegerile înseamnă un program, dezbateri, întâlniri organizate, nicidecum plimbări prin oraș și împrăștiat minciuni. Dar ce se face serios în România anului de grație 2024? Vom reveni cu „perle” de la candidați, care-s mai ceva decât „perlele” elevilor.