Google

Când știi ce vrei reușești

Written on:octombrie 23, 2019
Comments
Add One

Căutări îndelungate au trecut peste comuna Poienești din județul Vaslui, iar unele chiar au lăsat urme, dar iată că situația s-a schimbat radical și acum se vorbește de o comunitate modernă, unde investițiile publice stimulează dezvoltarea investițiilor private.

Comuna Poienești din județul Vaslui a fost scoasă în evidență cu diverse tâmpenii, realitatea însă este cu totul alta acolo. Primarul Manole Caragață a reușit într-un timp scurt să construiască o echipă care a implementat proiecte de succes. Totul merge acum ca un ceas elvețian la Primăria Poienești pentru că asta e una dintre condițiile reușitei. „Eu vin din mediul privat și dacă nu măsori de două ori înainte să tai ai ocazia să greșești. Ce să vă spun, avem investiții importante făcute în comună și nu ne oprim aici”, a spus primarul Caragață.

Două terenuri de minifotbal au fost făcute pentru tineri, iar un proiect mare de 2,5 milioane euro s-a concretizat în 7,2 kilometri de asfalt, o grădiniță nouă și amenajarea unui sit arheologic. Prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a doua, au fost asfaltate drumuri de interes local în satul Oprișița. Lista investițiilor este lungă la Poienești, acolo unde ani la rând s-a făcut cam nimic. Cel mai mult însă contează organizarea și motivarea echipei să se implice în realizarea unor obiective ambițioase și cu adevărat necesare acestei frumoase comunități. Au fost diverse dispute cu satul Florești dar și acestea au fost calmate de primarul Caragață. Fiindcă veni vorba de satul Florești acolo este o clădire administrativă pentru farmacie și cabinet medical prevăzut cu doctor. Investiția ajunge la 600.000 lei. Tot pentru satul Florești dar și pentru satul Frasinu începe o investiție la drumuri. Apoi alimentarea cu apă la Oprișița este realizată circa 80%. Pe lista investițiilor realizate figurează încă un dispensar medical și autorizarea școlii gimnaziale nr 1 din Poienești. „Am proiect pentru Centru social în Poienești. Urmează să dau ordinul de începere a lucrărilor. Investiția se ridică la circa 140.000 euro. Am depus recent alt proiect pentru 8 kilometri de asfalt și astfel se rezolvă mare parte din problema drumurilor. Am semnat contractul pentru studiu de fezabilitate cu gazul. Suntem patru comune în acest proiect. La dispensar sunt dotări moderne. Numai ecograful costă1,5 milioane lei. Mai sunt multe alte investiții mai mici sau activități ale primăriei care-s la ordinea zilei”, afirmă primarul Manole Caragață.

Administrația locală acordă, totodată, atenție deosebită copiilor și tinerilor. Primăria dă burse de merit elevilor sârguincioși, iar elevilor de liceu care fac naveta li se decontează 40% din valoarea abonamentului. Acordând o atenție deseobită elevilor comunei, administrația locală arată că are grijă de viitorul zonei. Se spune că așa cum îți așterni așa dormi. Iată că sunt oameni în fruntea comunităților locale care se preocupă de viitor, pentru că tinerii sunt viitorul.

O altă mare investiție este drumul strategic. Acest drum trece prin satele comunei Poienești și va pune în valoare oportunitățile locului. Pe aceste meleaguri frumoase, parcă pictate de penelul maestrului, mai ales la mijloc de toamnă când codrii îngălbenesc, viețuiesc mulți oameni cu inițiativă. Aici se dezvoltă activități private mai mici sau mai mari și modernizarea unui drum care traversează comuna este de mare ajutor.

Un alt proiect vizează amenajarea unui cămin cultural, iar în acest scop a fost cumpărată o clădire cu teren. Apoi iluminatul public a fost modernizat și administrația locală are acum tractor cu sărăriță cumpărat cu fonduri europene. La patru unități de învățământ din comună se vor construi toalete interioare, proiectul fiind în faza obținerii avizelor necesare.

„A fost o perioadă bună pentru investiții și ar fi păcat dacă programele naționale s-ar opri. Cu fonduri guvernamentale și cu fonduri europene, că noi am finalizat un proiect de 2,5 milioane euro, am reușit să realizăm câteva obiective necesare, dar mai este de lucru”, spune primarul Manole Caragață.

E obligatoriu pentru cei care guvernează România să aibă în vedere permanent dezvoltarea satului românesc, dar până acum 2-3 ani investițiile în mediul rural existau dar lipseau cu desăvârșire, vorba lui nenea Iancu. S-au făcut investiții dar pe ici pe acolo, însă în ultima perioadă în fiecare localitate din România s-a construit câte ceva. Au fost și sunt în lucru multe investiții publice iar firmele de construcții pierd ritmul spunând că lipsește forța de muncă. Revenind la Poienești e bine de precizat că-n ultimii trei ani s-au realizat obiective importante și altfel arată acum viitorul. (B. A.)

Leave a Comment