Google

Când istoria şi tradiţiile sunt pilde pentru prezent…

Written on:septembrie 2, 2015
Comments
Add One

osesti 2 sept 2015 021 netSatul Buda din judeţul Vaslui, care a dat prima femeie primar din România şi din Balcani, încearcă astăzi să aducă trecutul în prezent pentru a pune în valoare vrednicia oamenilor acestor meleaguri frumoase.

Cam aşa s-ar caracteriza pe scurt o comunitate de oameni vrednici. La Buda vrednicia oamenilor acestor locuri frumoase vine din vechime. În presa anilor ’30 s-a consemnat că într-un sat din Ţinutul Vasluiului a fost aleasă prima femeie primar din România pentru că asta a fost voinţa oamenilor. „Un drum la Buda, în Ţinutul Vasluiului, nu este o desfătare pentru că autorităţile au cam uitat de această zonă”, scria un reporter al timpurile apuse despre satul Buda din judeţul Vaslui, acolo unde ţăranii au contrazis ocârmuirea locului şi au ales în fruntea obştii pe cine au considerat ei că merită. Văzând îndârjirea gospodarilor acestor locuri, „dacă nu le facem pe plac iese răzmeriţă”, după cum caracteriza pe scurt situaţia din sat un reprezentant al unui partid politic în faţa prefectului judeţului, inclusiv autorităţile judeţene s-au înclinat în faţa voinţei oamenilor. Se poate învăţa ceva din atitudinea oamenilor din acea vreme? Se poate. Nu aveau multă carte însă ştiau ce vor.

Iar astăzi, după 85 de ani, urmaşii acelor gospodari ştiu să-şi cinstească înaintaşii, dar mai important de atât ştiu să-şi aleagă în fruntea lor un om vrednic, un primar care a reuşit ce nimeni poate nu reuşea într-o zonă uitată ani de-a rândul de autorităţi. Astăzi, însă, eforturile administraţiei locale din comuna Oşeşti, din care face parte satul Buda, sunt susţinute şi de Consiliul Judeţean Vaslui, preşedintele Dumitru Buzatu, prezent la sărbătoarea satului, spunând că drumul Oşeşti-Buda va fi asfaltat cât de curând. Şi nu e doar o promisiune, pentru că în ultima perioadă chiar se lucrează la modernizarea mai multor drumuri judeţene din cea mai oropsită regiune a Europei. De unde sunt fonduri pentru drumurile judeţene, când ani la rând foştii şefi de judeţ spuneau chiar fără să-i întrebi că nu sunt bani? Se pare că şila nivelul Consiliului Judeţean Vaslui începe să funcţioneze o gestionare mai bună a resurselor dinsponibile. Altă explicaţie nu există, că doar nu plouă cu bani dinspre centru către zona cea mai săracă a Europei!

Revenind la Buda, aici tradiţiile şi istoria sunt respectate cu sfinţenie, pentru că oamenii locului iubesc frumosul, dar mai mult de atât au înţeles că punând în valoare potenţialul locului comunitatea în ansamblu are de câştigat.

Manifestarea din ultima duminică a verii a început ca de obicei cu o slujbă de pomenire la mormântului celei ce a fost prima femeie primar din Balcani şi a continuat cu muzică, premii, tombolă, la şcoala din sat care-i poartă numele.

Copiii învaţă şi istoria locului…

Revenind la presa timpurilor apuse, evenimentul alegerii primei femei primar din România a „mişcat” presa naţională spre satul Buda. Vorbea reporterul care a venit aici de frumuseţea sălbatică a zonei, dar făcea şi o paralelă între disconfortul creat de drumul aproape impracticabil şi trenul care mergea prin zonă şi avea vagoane de lux, în care boierii timpurilor călătoreau în cuşete confortabile. Astăzi aproape aceeaşi frumuseţe sălbatică o regăsim, dar mai întâlnim frumuseţea spirituală a oamenilor locului şi dragostea acestora pentru tradiţii. La evenimentul din ultima duminică a verii de la Buda nu putea lipsi portul popular. Ansamblul de copii instruit cu dragoste de părinte de către directoarea Căminului cultural din comună îmbrăcat în straie populare a fost, dacă vreţi, vedeta sărbătorii satului Buda.

Tot despre timpurile prezente se mai poate spune că trenuri aproape că nu mai trec prin zonă, iar despre cuşete confortabile nu poate fi vorba, pentru că au avut grijă ai noştri aleşi să aducă la sapă de lemn calea ferată din România. Iar despre drumurile judeţene care intră în comuna Oşeşti, astăzi sunt mai confortabile, iar drumul spre satul Buda, pietruit şi bine întreţinut în prezent, va fi asfaltat în viitorul apropiat. Este promisiunea preşedintelui CJ Dumitru Buzatu. Acest drum face parte din strategia de modernizare a drumurilor judeţene iniţiată de administraţia judeţului. După cum spunea preşedintele Dumitru Buzatu acel drum va face legătura cu Rafaila, o localitate situată în apropiere. În anii când la conducerea primăriei Buda se afla Luiza Zavloschi, prima femeie primar din Balcani, Rafaila era cu Buda.

Spuneam că elevii şcolii Luiza Zavloschi din Buda învaţă şi istoria locului. Şcoala din localitate poartă numele fostei învăţătoare ce a revoluţionat lumea politică românească a anilor ’30. Chiar de la intrare te întâmpină portretul părintelui spiritual alături de o scurtă biografie, cu extrase din presa vremii. Mai mult de atât, sunt menţionate acolo de către cadrele didactice mai multe femei de succes din România tuturor timpurilor. Iată o iniţiativă care trebuie apreciată şi care nu este întâlnită în multe localităţi şi-n multe unităţi de învăţământ din judeţ. A şti istoria locului te face parcă mai mândru, dar te şi motivează pentru a depăşi performanţele înaintaşilor, este de părere primarul Grigore Lefter, omul care a început reconstrucţia comunei Oşeşti din temelii. „Vreau să ne ridicăm cel puţin la nivelul înaintaşilor”, mai spune primul gospodar al comunei Oşeşti.

În 2015 la Buda curge apă la robinet, şcoala asigură condiţii bune de studiu elevilor comunei, iar la drumuri selucrează an de an…

Dacă în anii ’30 se făceau eforturi de către primăriţa Luiza Zavloschi pentru împroprietărirea ţăranilor cu pământ, pentru aducerea telefonului în sat, adică se făceau primii paşi spre crearea unor condiţii mai moderne de trai pentru locuitorii zonei, astăzi, la distanţă de 85 de ani, şcoala care poartă numele primei femei primar din România asigură condiţii bune de studiu elevilor comunei, pregătind un viitor mai bun acest zone, drumurile sunt întreţinute, este apă la robinet şi alte investiţii necesare stau să înceapă. Făcând o paralelă între cele două perioade se poate spune că şi atunci şi astăzi oamenii vrednici ai acestor locuri au ştiut să-şi aleagă conducătorii, fruntaşii.

Manifestările ocazionate de cinstirea primei femei primar din România Mare şi de Ziua satului Buda au continuat în curtea şcolii din localitate şi au inclus premierea celor mai buni şahişti din zonă, o tombolă cu premii deloc de neglijat, multă muzică şi voie bună.

În final mai spunem că nu-s multe localităţi unde eforturile primarilor se regăsesc în investiţii publice, dar şi aşa se vede clar că dezvoltarea în ansamblu a regiunilor şi a ţării trebuie să plece de jos ca să fie trainică.

Luiza Zavloschi, prima femeie primar din România Mare
Într-o epocă în care politica şi funcţiile pe care aceasta le implică reprezentau un domeniu destinat exclusiv bărbaţilor, locuitorii din satul Buda au încălcat tradiţia şi au ales ca primar o femeie, pe învăţătoarea Luiza Zavloschi. Luiza Zavloschi a fost prima femeie primar din istoria României. Ea a condus în două mandate consecutive destinul satului Buda, care în prezent face parte din comuna Oseşti.
Născută pe 20 iulie 1883, Luiza a ajuns învăţătoare în satul Buda, după ce a absolvit cursurile şcolii Normale de Învăţătoare Mihail Sturza din Iaşi. Apoi, s-a căsătorit cu învăţătorul Constantin Zavloschi şi au avut şapte copii. Cum în vremea aceea învăţătorii erau adevăraţi stîlpi ai comunităţii, locuitorii au decis că Luiza merita să le conducă şi localitatea, nu numai să le înveţe copiii carte. Astfel, mai mulţi gospodari i-au bătut la poartă şi au rugat-o să accepte să candideze pentru funcţia de primar al satului. Nu avea nicio „culoare politică”, niciun sprijin, în afară de încrederea în locuitori şi în faptul că îi poate ajuta. Şi a cîştigat. Nu şi-a dezamăgit niciodată electoratul şi a încercat să-i răsplătească încrederea. (E.L.)

Leave a Comment