Google

CAMS Băceşti, etalon în domeniul social

Written on:ianuarie 19, 2015
Comments
Add One

cams bacesti sediuCine are bătrâni să-i cinstească, să-i îngrijească, iar cine nu are să-i cumpere, spune cu înţelepciune o vorbă românească…

Când totul în jur e plin de răutate, de indiferenţă, să faci bine din pasiune, să cauţi soluţii pentru reda speranţa unor semeni e ca o oază în deşert. Din păcate, în sensul general adoptat de toţi politicienii României, asistenţa socială înseamnă comerţ cu voturi. Dacă-s alegeri, indiferent de care, România este inundată de „politici” sociale. Aceste „politici” sociale sunt de fapt ajutoare de tot felul pentru a câştiga voturi. În acest peisaj dăunător pentru viitorul societăţii româneşti găsim pe ici pe colo câte o instituţie socială care-şi respectă menirea. O instituţie socială trebuie să acorde sprijin unor categorii sociale aflate în situaţii dificile în anumite momente. Dacă face aşa ceva se poate numi instituţie socială, dacă nu înseamnă că e o instituţie care urmăreşte doar profitul.

Din judeţul Vaslui pleacă, din păcate, doar informaţii de neimaginat într-o lume cât de cât normală. Un cetăţean şi-a omorât copilul cu sapa, o femeie a înfometat un copil timp de cinci ani, acestea sunt titluri de ştiri care au „scos” din anonimat Vasluiul. De ce s-au petrecut şi se petrec asemenea nenorociri, într-o ţară cu un popor ce se declară credincios? Pentru că instituţiile sociale şi instituţiile publice nu-şi fac datoria, nu-şi respectă menirea. Administrarea unei comunităţi înseamnă, conform constituţiei, grija pentru cetăţean. Această grijă se concretizează în modernizarea drumurilor, instituţii publice în interesul cetăţeanului, dar mai ales prin acţiuni sociale. Aceste acţiuni nu trebuie înţelese prin ajutoare la tot poporul.

Am ajuns la subiectul reportajului de faţă care va prezenta o realitate necesară în judeţul Vaslui, o instituţie socială etalon în judeţul Vaslui şi-n regiunea Moldovei. Aici, la Băceşti, asistenţa socială se face din pasiune, în primul rând, pentru că salariile personalului nu-s nici pe departe cele care ar trebui să acopere munca depusă.

De 160 de ani asigură servicii sociale comunităţii

Unitatea medico-socială are vechime şi este înfiinţată prin grija boierilor Mihalache în 1855, ceea ce arată că latura socială, serviciile sociale, grija pentru comunitate, nu sunt noţiuni noi.

Anul acesta Centrul de Asistenţă Medico Socială (CAMS) Băceşti împlineşte 160 de ani de la înfiinţare. „Conform documentelor istorice, se menţionează pe siteul instituţiei din Băceşti, în anul 1855, fraţii Mihăiţă şi Lascar Mihalache, înfiinţează un complex medical în târgul Băceşti care asigură servicii medicale populaţiei din comună şi din localităţile limitrofe.

În anul 2001, în urma reorganizării unităţilor medicale, acest complex medical s-a transformat în secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui iar în 2003 se înfiinţează Centrul de Asistenţă Medico Socială Băceşti ca instituţie rezidenţială de interes judeţean.
Din 2004 clădirea principală a CAMS este reabilitată prin sprijinul financiar al Consiliului Judetean Vaslui în colaborare cu Ministerul Muncii”.

Trebuie să-ţi placă ceea ce faci…

Cu o vechime respectabilă, după multă muncă, astăzi CAMS Băceşti se prezintă ca un etalon în domeniul serviciilor sociale. Aici sunt îngrijiţi oameni aflaţi în situaţii dificile şi apoi reintegraţi în societate. La Băceşti îngrijirea acestor persoane a depăşit demult bariera unui simplu serviciu, aici totul se face din pasiune şi trebuie să-ţi placă pentru a reuşi. Cu fondurile avute la dispoziţie, în fiecare an la Băceşti se fac lucrări de modernizare, lucrări care să asigure confortul celor care-s găzduiţi aici. Totodată, gama de servicii medico-sociale se lărgeşte permanent. Directorul Centrului Medico Social, economistul Ion Brişcaru, a făcut minuni aici printr-o bună gestionare a resurselor existente. Oameni ajunşi la limita disperării, oameni rămaşi singuri, suferinzi ori care simţeau că nu mai sunt folositori nimănui, oameni căzuţi moral şi fizic, semeni de-ai noştri care în anumite momente ale vieţii întâmpină probleme deosebite, toţi vin la Băceşti unde specialiştii care lucrează cu mintea şi cu sufletul fac eforturi deosebite pentru a-i reda societăţii. În acest scop, toţi cetăţenii care ajung aici beneficiază de tratamente medicale la cel mai înalt nivel, de consiliere şi îndrumare, de recuperare, altfel spus beneficiază de tratament pentru trup şi suflet. Spuneam anterior că trebuie să-ţi placă ceea ce faci pentru a reuşi. Aşa este. Chiar de la intrare în unitatea socială de la Băceşti, vizitatorul este întâmpinat de o atmosferă pozitivă, în care toţi membrii acestei mici comunităţi interacţionează şi încearcă să-şi petreacă timpul cu folos, care să le aducă mulţumire sufletească. Aici găsim mult suflet şi pasiune, chiar dacă tot aici suferinţa poate fi văzută în diverse forme. Totul în jur e blând, personalul e mereu cu zâmbetul pe buze, iar cei cazaţi aici fac eforturi pentru a se însănătoşi.

Văzând această realitate frumoasă, văzând o instituţie etalon în domeniul social, întrebarea cum de aici se poate şi în rest e jale, parcă nu-mi dă pace. Oare în multe alte comunităţi locale primarii, cadrele didactice, preoţii, asistenţii sociali plătiţi din bani publici, poliţiştii nu vor sau nu pot găsi soluţii pentru a întâmpina nenorociri de neînchipuit? Cum de unii chiar fac asistenţă socială în timp ce mulţi alţii care lucrează în acest domeniu ori administrează temporar comunităţi locale (e vorba de aleşi locali) nu se implică, nu-i interesează de-ar muri toată comunitatea? Acestea sunt întrebări la care ar trebui să răspundă întâi Executivul şi Legislativul României pentru că acolo se fac legile, adică peştele se strică de la cap. Apoi, primarii trebuie să fie mult mai responsabili, iar serviciile sociale de pe lângă fiecare administraţie locală să aibă angajaţi profesionişti, nu neamuri ale primarilor.

Revenind, mai trebuie precizat că la Băceşti, utilul se îmbină armonios cu plăcutul şi fiecare pacient se simte folositor.

Confort, asistenţă medicală, reintegrare socială

Complexul de servicii sociale Centrul de Asisţenţă Medico Socială Băceşti are 35 de camere cu 101 paturi şi toate utilităţile necesare asigurării serviciilor sociale şi medicale beneficiarilor la un înalt nivel calitativ. Centrul are cabinete pentru asistenţi medicali, medici, psiholog, logoped, cabinet de fizioterapie, sală de tratamente, sală de gimnastică recuperatorie şi kinetoterapie. Totodată Centrul are zonă de zi, zonă pentru primire vizitatori, interfoane de acces şi apelare cadre medicale, sistem de supraveghere video, sală de fitness, 6 săli de socializare, două centrale proprii, bucătărie modern utilată, două săli de mese, spălătorie, anexe spaţii de cazare, parc de agrement, grădină de zarzavat, livadă, pavilion administrativ. Rolul Centrului este de a acorda servicii de îngrijire, servicii medicale, precum şi servicii sociale persoanelor cu afecţiuni cronice care necesită permanent sau temporar supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care din cauza unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială nu au posibilitatea să-şi asigure nevoile sociale şi să-şi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru reintegrare socială.

Serviciile sociale de care pot beneficia persoanele internate în Centru sunt: asigurarea unui nivel maxim de autonomie şi siguranţă; asigurarea unor condiţii de îngrijire care să respecte identitatea, integritatea şi demnitatea; asigurarea menţinerii capacităţilor fizice şi intelectuale; asigurarea consilierii şi informării atât a asistaţilor, cât şi a familiilor acestora privind problematica socială (probleme familiale, psihologice şi altele asemenea); intervenţii pentru prevenirea şi combaterea instituţionalizării prelungite; stimularea participării la viaţa socială; facilitarea şi încurajarea legăturilor interumane, inclusiv cu familiile proprii; organizarea de activităţi psihosociale şi culturale; identificarea mediilor în care poate fi integrată persoana internată timp îndelungat.

De asemenea, gama de servicii medicale şi de îngrijire este cuprinzătoare şi include evaluarea la internarea în unitate, după care tratamentele corespunzătoare şi recuperare. Unitatea are servicii de kinetoterapie individuală şi masaj, dar şi servicii de balneoterapie. Prin serviciul de kinetoterapie se tratează sechelele post-traumatice rezultate în urma fracturilor, entorselor, luxaţiilor, întinderilor musculare, rupturilor ligamentare sau de menisc, urmările accidentelor vasculare, afecţiuni ale coloanei vertebrale (lombosciatică, hernie de disc, lombago acut sau cronic), afecţiuni respiratorii (insuficienţă respiratorie, astm bronşic, pleurezii etc, deficienţele coloanei vertebrale (scolioze, cifoze, lordoze precum şi combinaţii ale acestora cifo-scolioze etc. Totodată pacienţii beneficiază de servicii de masaj terapeutic sau de relaxare, general şi parţial. Serviciile de balneoterapie sunt pentru îngrijire prin băi a corpului întreg sau a uneia din părţile sale, pentru afecţiuni reumatismale, dermatologice şi otorinolaringologice. Se utilizează diferite tipuri de ape cărora li se adaugă sau nu soluţii medicamentoase.
Fizioterapia este recuperarea medicală a bolnavilor cu ajutorul tratamentelor de electro, termo şi hidroterapie. Procedurile de fizioterapie în funcţie de parametrii stabiliţi pot avea următoarele efecte: efect analgezic, antiedematos, spasmolitic, trofic, miorelaxant.

Totodată Centrul asigură servicii psihologice şi servicii de ergoterapie. Consilierea psihologică este realizată de un specialist şi se bazează pe interviu, chestionar, întâlniri în grup, observaţia participativă, întrevedere. Importante pentru reintegrarea socială a celor care vin la CAMS Băceşti sunt activităţile de ergoterapie şi petrecere a timpului liber. Ergoterapia este terapia care utilizează activitatea în vederea readaptării beneficiarilor fizic şi mintal. Scopul ergoterapiei este de a le reda independenţa fie dându-le posibilitatea să se adapteze la deficitul lor, fie participând la ameliorarea stării lor. Indicaţiile ei sunt foarte largi: boli mintale, infirmităţi motorii (paralizii, sechele posttraumatice, afecţiuni reumatologice, miopatii, arsuri, boli cardiace etc.). Există, de asemenea, o ergoterapie preventivă care vizează evitarea spitalizării, îndeosebi pentru persoanele în vârstă. Ergoterapia reeducativă-readaptativă utilizează acţiunea ca mediator pentru a ajunge la un obiectiv dat (căutarea unei mai bune coordonări a mişcărilor, antrenament pentru purtarea unei proteze, reînvăţarea acţiunilor zilnice etc.). Pe această bază, orice activitate (activităţi artizanale ca împletitul sau ţesutul; activităţi de captare a atenţiei, de exprimare, scris, jocuri; reînvăţarea gesturilor vieţii zilnice; activităţi de tip profesional de toate tipurile etc.) sunt bune de folosit în măsura în care pot ajuta pacientul să le adapteze la posibilităţile sale. Această mediere permite să se observe şi să se analizeze problemele pe care le pune boala în cauză, apoi să se propună o soluţie cu contribuţia bolnavului şi a medicului curant (cum să eviţi durerea în gesturile vieţii zilnice la un pacient suferind de dureri lombare, de exemplu).
Ergoterapia preventivă vizează sfătuirea pacientului în ce priveşte gesturile cotidiene şi amenajarea locuinţei şi îi permite să-şi asume handicapul sau boala rămânând integrat în mediul său de viaţă.

Altfel spus, pacientul, bolnavul, cetăţeanul aflat într-o situaţie dificilă găseşte la Băceşti toate serviciile care-i permit reintegrarea lui în comunitate. Având în vedere maniera în care sunt abordate serviciile sociale la Centrul de Asistenţă de la Băceşti nu e mult spus că această unitate este etalon în domeniu în zona Moldovei.

Dacă şi comunităţile locale s-ar implica mai mult în factorul social atunci situaţia ar fi cu totul alta. Din păcate sunt mulţi bătrâni singuri, sunt mulţi copii abandonaţi iar autorităţile locale sunt indiferente. Se trezesc doar atunci când au nevoie de voturi… (Ciprian PANAGACHI)

Leave a Comment