Google

Campania Globală pentru Educație la Liceul Tehnologic ,,Nicolae Iorga’’ Negrești

Written on:mai 7, 2014
Comments
Add One

DSC_2940Luni, 5 mai 2014 la Liceul Tehnologic ,,Nicolae Iorga’’ Negrești, 30 de elevi și cadre didactice coordonate de profesoara Cristina Boghiu, au participat la lecția ,,Drepturi egale, șanse egale’’ desfășurate în cadrul ,,Campaniei Globale pentru Educație’’.

Elevii au discutat despre modul în care dizabilitatea afectează educația și participarea scolară, au dezbătut modalitățile de susținere și promovare a educației pentru copiii cu dizabilități și au propus măsuri pentru eliminarea obstacolelor întâlnite în drumul spre o educație de calitate. Astfel, elevii liceului s-au alăturat milioanelor de elevi din întreaga lume care promovează accesul la educație al tuturor copiilor.

În acest an, sub sloganul ,,Egalitate de drepturi! Egalitate de șanse’’, Campania Globală pentru Educație are ca temă de interes accesul la o educație de calitate pentru copiii cu dizabilități. Pe durata Săptămânii Globale de Acțiune (5-11 mai 2014), în mii de școli, din aproape 100 de țări ale lumii, se vor desfășura activități prin care elevii, profesorii și invitații lor vor încerca să atragă atenția opiniei publice și factorilor de decizie asupra faptului că dreptul la educație aparține fiecărui copil și dizabilitatea nu trebuie să reprezinte o barieră.

Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume iar, începând cu anul 2001, este coordonat în România de Organizaţia Salvaţi Copiii. CGE are membrii în peste 96 de țări, care militează pentru realizarea dreptului la Educație pentru Toți, în mod gratuit și în condiții de calitate. Se estimează că, în lume, aproximativ 93 de milioane de copii sub 14 ani, 1 din 20, suferă de dizabilităţi moderate sau severe. Copiii cu dizabilităţi reprezintă mai mult de o treime din copiii care nu merg la şcoală (24 de milioane din 57 de milioane).

În România sunt peste 72.000 de copii cu dizabilităţi şi doar puţin peste o treime dintre ei frecventează învăţământul de masă.

Comunitatea mondială trebuie să ia măsuri pentru a opri marginalizarea severă a copiilor cu dizabilităţi, în educaţie. Existenţa barierelor cu care se confruntă copiii cu dizabilităţi afectează grav şansele de realizare a accesului universal la educaţie – promisiune asumată de comunitatea internaţională atât prin Obiectivele Educaţiei pentru Toţi, cât şi prin Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.

Consilier de imagine, profesor Lucian Sava

Leave a Comment