Google

Cafea cu aromă de proiect european

Written on:octombrie 16, 2018
Comments
Add One

Prima cafea cu aromă de proiect european s-a servit la Iași, într-o zi de vineri (14 septembrie ac),

pe Pietonaul Ștefan cel Mare și Sfânt. Cetățenii care au participat la cafeneaua publică au beneficiat de discuții facilitate despre politica de coeziune  a Uniunii Europene . Aceștia au aflat ce este politica de coeziune, au fost informați despre proiectele realizate la Iași cu fonduri europene specifice politicii de coeziune și au fost invitați să-și exprime opiniile, feedback-ul, nevoile și soluțiile privind dezvoltarea comunității ieșene, acestea fiind notate de facilitatori în vederea comunicării instituțiilor de interes.

Activități similare au fost organizate până în prezent în 4 din cele 6 județe ale Regiunii de Nord-Est a României, fiind informați mai mult de 700 de cetățeni. Astfel, cetățenii din Iași, Botoșani, Piatra Neamț și Bacău au aflat ce proiecte s-au realizat în comunitățile lor cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune și Fondul Social European.

În luna octombrie vor avea loc astfel de activități atât în Iași, în Bârlad și în Suceava.

Politica de coeziune este o componentă de bază a proiectului european, întrucât reducerea decalajului dintre diferitele regiuni este un principiu prevăzut în preambulul Tratatului de la Roma. Aceasta este principala politică europeană de investiții și a înregistrat succese majore. Politica a contribuit la accelerarea ritmului în care statele membre noi recuperează decalajul economic și a sprijinit investițiile în perioada crizei.

Activitățile de tip cafenea publică sunt organizate de Asociația EuroDEMOS în cadrul campaniei publice de conștientizare a rolului politicii de coeziune a Uniunii Europene în Regiunea Nord-Est a României, ca modalitate de creștere a sentimentului de apartenență al cetățenilor la comunitatea europeană. Campania este desfășurată prin proiectul ”Cunoașterea politicilor de coeziune, factor de consolidare a identității europene”, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Leave a Comment