Google

Boul se leagă de gard şi prostul de hârtii

Written on:noiembrie 15, 2015
Comments
Add One

pompieri bt netOameni buni, s-au trezit pompierii, pardon cei de la situaţii de urgenţă, că aşa se numesc acum! După tragedia din localul Colectiv pompierii se laudă cu multe amenzi. Oare amenzile pun situaţia în poziţia normală? Nu. Dar boul se leagă de gard, iar prostul de hârtii!

Auzim tot mai des că diverse unităţi au fost amendate sau chiar închise conform alineatului…, articolului…, din legea… Nimeni nu explică pe înţelesul tuturor ce nu e bine şi cum ar trebui să funcţioneze barurile, cluburile, sălile de spectacol. Mai nou am văzut că în baza legii nr…, articolului nr…, alineatului…, blocurile de locuinţe ar trebui să deţină pe fiecare palier câte un extinctor. Foarte bine. Dar cine convinge cetăţenii care trăiesc într-un bloc de această realitate? Iar lista măsurilor „descoperite” acum e lungă.

Or fi ei de la pomperi, dar siguranţa cetăţeanului nu trebuie tratată pompieristic. E nevoie de reguli foarte clare însă respectate de toţi. Unii au avansat ideea că nici măcar 10% din şcoli nu corespund legii…, alineatului…, privind prevenirea incendiilor. De aici şi până la aplicarea de amenzi uriaşe celor care au în administrare şcolile nu e decât un pas. Ca toate situaţiile importante din România şi prevenirea incendiilor este tratată birocratic pentru că boul se leagă de gard şi prostul de hârtii, nu?

După tragedia din capitală credeam că birocraţii s-au dat la o parte şi pompierii îşi vor face treaba. Ce înseamnă să-şi facă treaba? Simplu. Se lansează acţiuni (le place la nebunie birocraţilor de la pompieri şi de la Poliţia Rutieră să invoce aceste termen!) de prevenire a incendiilor. Asta însemna că se formau echipe de control care să meargă în diverse unităţi împărţite pe sectoare de activitate şi să aplice legea, dar nu numai la capitolul amenzi. Merge pompierul în control, de exemplu şi verifică, explică administratorului clădirii respective ce trebuie să aibă, cum să se protejeze de nenorociri, iar dacă nu sunt îndeplinite anumite condiţii, atunci se dă un termen pentru soluţionare. Unde se constată rea voinţă se aplică amenzi. Asta este ordinea normală pentru aplicarea unei legi. Dar nu, pompierii acţionează altfel. Ei aplică amenzi de sute de mii lei, după care se mai şi laudă cu asta. Dacă-i chestionezi amănunţit nici ei nu cunosc legea în amănunt pentru că în România legea se schimbă permanent, după interesul unui sau altuia. Însă ei spun că aplică legea. (Continuare în ediţia tipărită a ziarului regional Informatorul Moldovei)

Leave a Comment