Google

Berezenii au intrat în topul comunităților model din Moldova

Written on:octombrie 31, 2021
Comments are closed

E nevoie de pricepere și implicare. Aceasta este rețeta dezvoltării comunităților locale. Dezvoltarea țării se face de jos în sus. Cine are ochi să vadă și cine vrea să evidențieze partea plină a paharului existenței, vede cum cresc comunitățile locale prin grija unor adevărați oameni ai cetăților. Comuna Berezeni din județul Vaslui astăzi este o comunitate modernă în care tradiționalul completează tabloul dezvoltării.

Astăzi citiți un reportaj care arată foarte clar că experiența, cei 7 ani de acasă și pasiunea pentru lucrul bine făcut sunt argumentele oamenilor care durează cetăți. Tinerețea și noutatea într-un anumit domeniu, cum le place multor aleși să se recomande, sunt mai degrabă dăunătoare comunităților locale și României în general. Asta pentru că cei care se recomandă noi în politică și, din păcate pentru ei, mai sunt și tineri, au o mare problemă: sunt ratați. Tinerii care sunt într-adevăr de ispravă refuză să intre în politică.

Frumoasa Vale a Prutului, locuită de demult de oameni vrednici, a cunoscut perioade mai înfloritoare și perioade mai puțin bune. A contat, în primul rând, cine au fost cârmuitorii corăbiilor. La Berezeni au fost destui în fruntea comunității, dar se bătea pasul pe loc. A fost nevoie să ajungă în fruntea comunității omul care a avut iscusința și curajul să transforme o Cooperativă Agricolă de Producție în prima asociație agricolă din România. În vreo cinci ani, inginerul Toader Dima a reușit să facă atâtea investiții publice la Berezeni cât alți n-au făcut în decenii.

Lista proiectelor de investiții publice este lungă, dar e respectată cu sfințenie. Ulițe din Berezeni ori din alte sate ale comunei, care abia dacă vedeau piatră, sunt acum asfaltate. Școlile sunt oaze de frumusețe. Copiii comunei vin cu drag la școală și, prin grija cadrelor didactice și a părinților vrednici, se formează oameni de bază ai societății. Un localnic își aduce aminte că acum vreo câțiva ani și-n primărie ploua, iar în sala de ședințe a primăriei mucegaiul făcea legea. Asta spune tot despre cel ce ocupa atunci fotoliul de primar.

Astăzi toate instituțiile publice și comuna în general sunt bine gospodărite, cu bani puțini, după condițiile existente. Spuneam de lista investițiilor publice care a fost întocmită de primarul Toader Dima. Acolo sunt „prinse” investiții la școli, alimentare cu apă, modernizare drumuri, gaz metan, centre sociale, centru cultural, piață agroalimentară, dispensar uman și alte investiții necesare. Dintre acestea multe obiective au fost finalizate și puse la dispoziția comunității, iar altele sunt în faza recepției finale sau în diferite faze de execuție. S-au găsit surse de finanțare pentru toate obiectivele realizate și se caută în continuare bani pentru realizarea altor obiective. Unele obiective au fost realizate cu fonduri europene, iar altele cu fonduri de la bugetul de stat. Au fost bani și mai înainte, dar a lipsit voința de a realiza ceva durabil pentru comunitate.

Se vorbește de bune practici în multe cercuri „înalte”. Ei vorbesc de bune practici în cazul întocmirii unor hârtii, așa cum a făcut și Barna cu proiectele lui sociale din care a „mâncat” multe milioane de euro. Practic însă, după acele proiecte a rămas nimic. Adevăratele exemple de bune practici se găsesc în comunitățile locale care au aplicat proiecte cu fonduri europene și fonduri guvernamentale pentru creșterea nivelului de confort al oamenilor. Orice investiție publică este pentru oameni. Una e să minți lumea cu 20 de cursuri și câteva ajutoare, iar pentru asta să încasezi 5 milioane de euro și alta e să faci un cămin cultural, să asfaltezi drumuri, să duci apă la robinet în gospodăriile oamenilor. Așadar, exemple de bune practici găsim în comunitățile locale, acolo unde oameni cu suflet, cu pricepere, oameni dedicați locurilor în care trăiesc, zidesc adevărate cetăți. Fiecare comunitate are specificul ei, așa cum fiecare om e diferit. Punând în valoare frumusețea și tradițiile locului, primarul Toader Dima a reușit ceva extraordinar. A reușit să transforme comuna Berezeni într-o zonă dezvoltată și mult mai atractivă.

Centrul cultural modern, piață agroalimentară, grădinițe, școli, drumuri asfaltate, acestea sunt câteva obiective realizate în ultimii ani

Administrația locală a făcut inițial un plan de dezvoltare a comunității în ansamblu. Apoi a început să caute surse de finanțare. Ulterior a demarat câteva obiective și mereu au fost inițiate alte și alte proiecte de investiții. Cam acesta este traseul, pe scurt, care a dus comunitatea la realitatea frumoasă de astăzi. Valea Prutului este astăzi o zonă fără păduri, chiar dacă avea cândva. Un obiectiv destul de important pentru întreaga zonă se referă împădurirea terenurilor degradate. Comuna Berezeni a găsit finanțare și pentru acest obiectiv major. Comuna împădurește 113 hectare de terenuri degradate. Până acum s-au plantat copaci pe circa 60 de hectare. Chiar la intrarea în satul Berezeni, undeva în zare, se vede pădurea tânără. Intrând în satul centru de comună pe o parte și pe alta se vede grija gospodarilor pentru curățenie și frumos. Satul Berezeni este traversat de drumul național spre Galați, drum care șerpuiește pe lângă Prut, apropiindu-se și depărtându-se de hotarul împotriva firii stabilit de alții între frați întru limbă și obiceiuri. Mulți doar trec prin Berezeni, fără să oprească. De-a lungul drumului național călătorul vede instituții publice bine gospodărite și case mai noi sau mai vechi, care arată vrednicia oamenilor acestor locuri. Puțin după intrarea în satul Berezeni dinspre Huși, pe partea stângă de mers se vede un centru social aproape finalizat care va fi pus la dispoziția comunității. „Este un centru social de zi pentru bătrâni. Aici vor avea și o masă caldă, dar și proceduri de fizioterapie. Majoritatea beneficiarilor sunt foști lucrători la C.A.P. și la prima Asociație agricolă din Moldova, iar acum, la bătrânețe, merită relaxare și îngrijire. Nu toți au posibilități să meargă în stațiuni, așa că noi, comuna, le venim în ajutor”, spune inginerul Toader Dima, primarul comunei Berezeni.

O mică paranteză se cuvine aici. Fiind omul care a înființat prima Asociație agricolă din Moldova, inginerul Toader Dima avea treaba domniei sale, pe care o făcea bine. Oamenii erau foarte mulțumiți. Vorbim aici de angajați și membri ai asociației. Greu a acceptat să intre în politică. A candidat prima dată pentru un post de parlamentar. Evident că oamenii l-au ales. Apoi a venit la primărie pentru că era dezastru în comună. Este un om căruia îi place performanța. Așa a fost educat. „Nu eram săraci acasă la părinți, dar nici bogați. Totul însă era făcut cu chibzuință, cu măsură. Eu n-am văzut la părinții mei risipă. Astăzi e o risipă fantastică și la mâncare”, se destăinuie primarul Dima.

În centrul satului Berezeni, de curând s-a finalizat un obiectiv important pentru localnici. Este vorba de piața agroalimentară. E o tradiție piața la Berezeni. Respectând nota tradițională a zonei și asigurând, în același timp, condițiile sanitare și de igienă, a ieșit o piață cochetă, o adevărată operă de artă tradițională. De fapt, multe obiective realizate recent respectă nota tradițională a zonei pentru că satul moldovenesc are o frumusețe aparte. Este credința primarului Toader Dima, ce reiese din tot ceea ce face pentru această frumoasă zonă.Obiectivul este realizat cu fonduri europene prin Grupul de Acțiune Locală.

Centrul cultural Anastasie Fătu este o altă bijuterie tradițională a comunei. Cât de repede vor veni și dotările, mai spune primarul Dima.

„Prin PNDL 1 au fost reabilitate școala și grădinița de la Mușata. Deja o parte din copiii de la Rânceni sunt trasferați la Mușata cât se lucrează la unitatea de învățământ din Rânceni. La Satu Nou-Berezeni se lucrează la grădiniță. Este aproape gata. Obiectivul este realizat prin Ministerul Învățământului. Sunt patru grădinițe în județul Vaslui prin acest program din care una e la Berezeni. Creând condiții bune vrem să-i determinăm pe cei care lucrează în afara țării să revină acasă. Să se stabilească în comună să cumpere case nelocuite și să-și facă gospodării frumoase. Acum e drum de asfalt pe 7 kilometri din drumul județean până la ieșirea din Rânceni. E foarte bun. Am mai făcut două proiecte. Unul de asfaltare la Berezeni și Rânceni. E vorba de drumuri de interes local. Altul este pentru aducțiune de apă la Stuhuleț și Rânceni. Ambele sunt pe programul guvernului. O mare problemă este cu proiectul de gaz metan. Noi sperăm să găsim fonduri. Proiectul este inițiat de patru comune și un oraș.

Chiar dacă e o perioadă mai dificilă, am căutat să meargă înainte lucrările. Am pus bani de la bugetul local tocmai ca să evităm întreruperea lucrărilor. Avem câteva obiective mari aproape de finalizare și așteptăm să le dăm viață”, mai spune primarul comunei Berezeni.

Totodată se lucrează pe un drum județean foarte important pentru comună. „E o mană cerească pentru noi modernizarea acestui drum județean. A fost o dorință a mea. Aici avem asfalt și pe drumurile din sat și satele istorice să fie fără asfalt?

În ciuda pandemiei, vrem să existe viață socială și economică și-n mediul rural”, concluzionează inginerul Toader Dima, omul care de-o viață se află în slujba oamenilor. Pe unde a trecut a lăsat în urmă obiective frumoase. Asta înseamnă să fii om al cetății.

Sorry, the comment form is closed at this time.