Google

Belceşti/Iaşi-Dăruire, insistenţă şi determinare…

Written on:februarie 19, 2014
Comments
Add One

Belceşti, comuna cât un oraş din judeţul Iaşi începe să devină centrul zonei graţie investiţiilor lansate în ultima perioadă de administraţia locală condusă de primarul Constantin Ciobăniţă.

Belcesti is si Pojorata SV feb 2014 001Belceştii de astăzi înseamnă un centru al întregii zone, de la Coarnele Caprei până la Cotnari. Nici nu putea fi altfel, pentru că prea mult a stat în noroi şi trebuia să răsară soarele şi deasupra celei mai mari comune din judeţul Iaşi. Nu degeaba se spune că o comunitate este ca o gospodărie mai mare, iar ochiul gospodarului îngraşă animalul din bătătură, adică în cazul unei comunităţi ochiul gospodarului, adică al primarului, dezvoltă comunitatea. Totul ţine de ordinea priorităţilor, insitenţa, dăruirea, pasiunea şi determinarea cu care un ales local abordează problemele comunităţii. Exact cum îmi spunea nu demult un amic aflat la conducerea unei comunităţi în dezvoltare: degeaba faci casă de cultură modernă dacă nu ai un drum bun. Şi tot el spunea că de ar fi să aleagă între a primi 7-8 miliarde lei vechi pentru o casă de cultură ultramodernă şi unul-două miliarde pentru drumuri ar prefera să ia banii mai puţini şi să modernizeze drumuri. Asta înseamnă legătura cu realitatea locului. Fără drumuri cine şi câţi vin într-o comunitate. Dacă înoţi prin noroi mai vii a doua oară?

De la europeanul spre Târgu Frumos, prin Erbiceni şi continuând pe un drum betonat construit cu mulţi ani în urmă, călătorul ajunge la Belceşti, comuna cât un oraş de mare. Iar aici problematica este pe măsura comunităţii. Şi de la mandat la mandat s-au tot schimbat primarii la Belceşti, unul a stat şi două mandate, însă cam degeaba, iar cei ce-au fost probabil au venit mai mult cu cu gândul spre interesul propriu decât spre interesul oamenilor. Dar iată că soarele a reuşit să răsară şi deasupra Belceştiului în 2012 când un fiu al comunei a preluat frâiele acestei comunităţi dificile şi încearcă acum să aplice proiecte de anvergură. În toamna anului trecut am văzut cum drumuri ce nu pomeniseră piatră până atunci au fost pietruite, iar oamenii parcă priveau mai senini spre viitor. Aşa cum spuneam şi la momentul respectiv, au fost pietruite drumuri în cartiere mai noi sau mai vechi, unde sunt mulţi copii, pentru ca aceştia să poată ajunge în condiţii mai bune la şcoală. Altfel spus a fost realizată a ordine a priorităţilor, nu pentru că nu ar fi vrut primarul să pietruiască toate drumurile din comună, ci pentru că a încercat să împartă banii puţini pe care i-a avut la dispoziţie. Dar cea mai mare reuşită a anului ce nu demult s-a încheiat a fost modernizarea prin asfaltare a drumului spre Cotnari. Acel drum a stat ani la rând plin de gropi, iar ca să parcurgi câţiva kilometri pentru a ieşi la naţionalul spre Botoşani era o adevărată aventură. S-a realizat şi acest drum, iar acum legătura cu drumul naţional este mult mai uşoară pentru locuitorii comunei Belceşti dar şi accesul celor ce vin în comună e mult facilitat. „Am primit telefoane de la cetăţeni pe care nu-i cunosc. Toţi şi-au exprimat aprecierile pentru modernizarea acelui sector de drum”, spune primarul Ciobăniţă.

„Cel mai mare of este şcoala de la centru…”

O mare problemă la Belceşti, dar nu numai aici, o reprezintă investiţiile începute şi lăsate în paragină. Aici a fost proiectat un campus şcolar. Foarte bine pentru că nevoie de aşa ceva aici unde sunt mulţi elevi. Din păcate însă au fost începute lucrările şi apoi s-au terminat banii. Şi mai grav de atât e faptul că puţinii bani care au fost alocaţi s-au cam dus în alte direcţii mai puţin legale decât să fie cheltuiţi la construcţia corpurilor de clădire din acel campus şcolar. Un raport al Curţii de Conturi arată că s-au „evaporat” vreo 17 miliarde lei vechi. Şi din acest motiv spuneam că primarii care s-au perindat pe la conducerea acestei comune şi-au văzut în special interesul propriu. În campusul respectiv este o clădire la roşu şi încă vreo două fundaţii, iar toate aşteaptă de vreo opt ani să fie continuate şi puse la dispoziţia elevilor. Până la urmă generaţia de mâine va fi aşa cum e crescută astăzi de cei care guvernează societatea. Dacă nu le creezi condiţii pentru o bună formare ce pretenţii mai poţi avea mâine la elevii de astăzi? Primarul Constantin Ciobăniţă a preluat, aşa cum spuneam şi anterior, o problematică vastă la Belceşti. Anul acesta, după cum declară domnia sa, încearcă să finalizeze cel puţin clădirea care acum e la roşu. „Măcar la acea clădire dacă-i pun planşeu vor fi 9 săli de clasă. Dacă se învaţă în două schimburi avem 18 săli de clasă. Nu sunt de acord să înveţe copiii în condiţii dificile prin încăperi de la parterul blocurilor. Fac toate demersurile pentru a finaliza măcar acea clădire cu 9 săli de clasă”, spune primarul Ciobăniţă. Şi acest angajament ar trebui să-l audă Inspectoratul Şcolar şi Ministerul Învăţământului, pentru că nu mulţi primari se zbat să asigure condiţii normale de studiu elevilor. Iar cine se zbate trebuie sprijinit.

„Chiar dacă sunt proiecte mai mici tot înseamnă dezvoltare…”

E o perioadă cam dificilă acum inclusiv în ceea ce priveşte fondurile europene pentru că se încheie un ciclu şi începe altul, respectiv o nouă perioadă de finanţare 2014-2020. Dar şi-n aceste condiţii primarul Constantin Ciobăniţă spune că prin Grupul de Acţiune Locală Belceşti-Focuri, ce are sediul la Belceşti, a reuşit să aplice proiecte pe sume mai mici, dar nu-s de neglijat. „Nu dau cu piciorul nici la 50-100-150.000 euro. Aceste sume înseamnă proiecte mai mici, dar se realizează ceva în comunitate. Ca priorităţi avem investiţii pe infrastructură. Avem extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi pregătirea drumurilor din cele opt sate ale comunei până la asfaltare. Apoi trebuie să asfaltăm principalele căi de acces, aici vorbim de o distanţă cuprinsă între 2,5 şi 4,4 kilometri de asfalt. În paralel am demarat o acţiune chiar din prima zi de mandat care continuă până la finalul mandatului. E vorba de pietruirea drumurilor. Vreau ca la finalul mandatului toate drumurile să fie măcar pietruite. Dar şi aici, la fel ca-n multe alte lucrări iniţiate, se simte o presiune, se simte opoziţia celor ce n-au fost în stare să facă ceva bun pentru comunitate. Şi dacă ştiam ce <<lucrări>> pot face adversarii poate nu mai intram în competiţie. E multă uzură morală din cauza tuturor mizeriilor pe care le fac aceştia. Ei spun că-s rău, dar sunt rău cu ei, pentru că n-au făcut nimic bun în comunitate, însă ştiu să se opună şi să creeze tot felul de mizerii. Sunt rău pentru ei şi nu vreau să le schimb părerea, dar eu ştiu doar că am venit aici să aplic o serie de proiecte, mai ales că am experienţă în accesarea fondurilor europene, iar experienţa mea o pun în slujba comunităţii.

Sper ca anul viitor să înceapă implementarea a cel puţin două proiecte mari. Legat de proiecte trebuie să spun că acolo unde nu am şanse, unde nu îndeplinim condiţiile pentru a accesa fonduri nu cheltui banii degeaba cu studii de fezabilitate, ca la final proiectul să fie neeligibil”, a spus în continuare primarul comunei Belceşti.

„Nu-mi convine ritmul, merg cu frâna de mână trasă…”

Fiind comună mare, probleme şi nevoie sunt multe, mare parte dintre acestea sunt moştenite şi aşa stând situaţia apar şi piedici destule. Din acest motiv, şeful administraţiei locale spune că nu e mulţumit de ritm. Şi domnia sa şi oamenii ar vrea ca multe proiecte de investiţii să-şi găsească aplicarea mai repede. Însă trebuie urmaţi anumiţi paşi. „Mi-am asumat răspunderea şi m-am încăpăţânat să cred să pot reuşi, iar acum trebuie să găsim soluţii. Nu-mi place ritmul, simt că merg cu frâna de mână trasă, dar sunt convins că vom aplica cele mai bune soluţii”, a spus în continuare primarul Ciobăniţă.

Dacă şcoala este pe primul loc în agenda primarului, investiţiile în infrastructură sunt tot atât de importante, dar nici tradiţiile sau fenomenul cultural nu a fost uitat. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă la Belceşti s-a desfăşurat un festival de datini deosebit, iar copiii au primit cadouri la final de an. Privind în ansamblu, toate aceste activităţi ale administraţiei locale reprezintă, dacă vreţi, un întreg format din mai multe segmente care toate contribuie la dezvoltarea comunităţii. Am vrut să aflăm cum se vede anul 2014 din fotoliul de primar, iar primarul Ciobăniţă a răspuns că nu poate privi altfel decât cu optimism. „Am voie să gândesc altfel? Dacă aş gândi altfel n-aş fi aici. Aşa cum spuneam şi anterior, mi-am asumat anumite responsabilităţi şi trebuie să le duc la bun sfârşit. E în interesul comunităţii. Oricum s-a schimbat percepţia. Oamenii vin la primărie cu probleme şi pleacă de aici lămuriţi. Noi înercăm să rezolvăm orice problemă în spiritul legii”, afirmă în continuare primarul comunei Belceşti.

Dezvoltarea infrastructurii într-o comunitate dă tonul dezvoltării comunităţii în ansamblu. Asta înseamnă că având apă curentă, canalizare şi drumuri accesibile comuna este mai vizibilă şi devine mai atractivă. Acestea sunt, după cum am relatat şi anterior, priorităţile primarului Constantin Ciobăniţă. Iar la capitolul proiecte mai mici aflate în derulare intră modernizarea unui spaţiu pentru o sală de festivităţi. Privind în ansamblu comuna Belceşti a ieşit din anonimat, ceea ce înseamnă un mare pas înainte. Iar după ce vor fi aplicate proiecte mai mari de investiţii realitatea locului se va schimba mult în bine.

Leave a Comment