Google

Basarabia-203 ani de lacrimi și durere

Written on:mai 19, 2015
Comments
Add One

cernauti simpozion basarabia copii netA devenit deja regulă ca anual la Darabani, jud. Botosani să se organizeze un simpozion internațional la care își dau întâlnire personalități ale vieții culturale și politice din Ucraina, Republica Moldova și Romania pentru a omagia tristul eveniment petrecut în 1812 cu implicații negative asupra acestui teritoriu românesc aflat între Prut și Nistru .
Și de astă dată pe 17 mai la acest eveniment au conferențiat profesori, doctor Dan Prodan și Vasile Adăscăliței, surpriza fiind participarea domnului profesor dr Cliveț Gheorghe , născut pe meleagurile dărăbănene.
De la Cernăuți au fost prezenți scriitorul Vasile Bâcu , istoricul Petru Grior, prof. Dr. Popescu Ilie si poetul Gh. Șodrânga.
Duminică la Darabani, basarabenii și-au spus necazurile

Simpozionul internațional Basarabia 203 ani de lacrimi și durere, desfășurat duminică la Darabani, s-a bucurat de un real succes. Deși ora startului a fost 10, românii de la Cupca, Suceveni, Dimca, Iordănești, au venit de la primele ore ale dimineții în orașul de pe malul Prutului, în ideea de a nu fi în întârziere. Un alt bus, ce a adus nume grele ale românilor din Cernăuți, a sosit înainte de orele 9. Poetul și gazetarul Vasile Bâcu, președintele Fundației pentru cultura românească ,, M. Eminescu”, din regiunea Cernăuți , prof. dr. Ilie Popescu-președintele asociației ,,Golgota”, Petru Grior, șeful institutului de cercetări istorice, din Cernăuți, pictorul Alexandru Timiciuc, ing. silvic Șodrângă Gheorghe, directorul Euromedia Ucraina, Nicolae Haucă.

De la Costiceni o altă mașină, avându-l conducător pe economistul Vătăman Iurie, a venit prin Rep. Moldova tranzitând patru puncte vamale. Din Republica Moldova primarul Anatol Ciobanu și directorul școlii din Pererita lui Grigore Vieru, din Șirăuți, primarul Carlaciuc și profesorul de istorie, din Criva, Cotiujeni, Grimancăuți au venit moldovenii, ca la un adevărat zid al plângerii, pentru a-și spune durerile și necazurile pe care au fost siliți să le îndure de-a lungul celor două veacuri. Profesori de istorie, directori de școli din satele limitrofe orașului Darabani, părinți ai elevilor, reprezentați ai mass-media din Botoșani, Dorohoi, Ucraina și Rep. Moldova au ținut să fie prezenți la acest amplu eveniment.

Simpozionul a început prin intonarea imnurilor Uniunii Europene, a Ucrainei, Rep. Moldova și României. În deschidere prof. Constantin Moroșanu, președintele asociației, a cerut celor prezenți să păstreze un moment de reculegere în memoria celor căzuți de-a lungul celor 203 ani pentru libertatea Basarabiei.

Un mic altar a fost amenajat pe scenă, unde pe parcursul desfășurării simpozionului, patru lumânări ce au străjuit o icoană, au rămas aprinse.

Prof. Cliveț Gheorghe, șeful Institutului AD Xenopol din Iași, a fost surpriza personalităților prezente, venit cu drag la Darabani în locul unde s-a născut și crescut, marele istoric, a conferențiat ca în zilele mari, prezentând evenimentul mai sus amintit, ca pe unul din nenumăratele necazuri ce trebuia să le înfrunte poporul român, atât de greu încercat de-a lungul istoriei.

Prof. Dr. Vasile Adăscăliței și Dan Prodan au prezentat și ei, această perioadă neagră a istoriei, pentru „românii din Basarabia. Din Republica Moldova, primarul de la Șirăuți, Carlaciuc, a prezentat auditoriului , Basarabia cu necazurile ei, din postura celui afectat direct, care cunoaște realitatea pe propria piele. Au luat cuvântul de asemenea primarul de Darabani, ing. Corneliu Aroșoaie, Vasile Bâcu de la Cernăuți, prof. dr. Ilie Popescu dep. raional Gheorghe Șodrângă de la Herța, Petru Grior, care au ținut să transmită celor prezente că lacrimi multe au curs din 1940 și în Ținutul Herța și Bucovina de Nord, când regimul comunist instalat cu forța în teritoriile mai sus menționate și a arătat ,,binefacerile”. ,, Aproape în fiecare familie de români, a fost un mort, arestat și condamnat sau trimis în Siberii, declara-prof. dr. Ilie Popescu de la Cernăuți. Prof. dr. Cliveț Gheorghe, a prezentat în fața asistenței cartea sa referitoare la chinurile îndurate de către basarabeni, de-a lungul celor două secole, donând-o la Cernăuți, iar Petru Grior, volumul trei din memoria durerii unde sunt descrise persoanele născute în actualul județ Botoșani și care au fost victime ale actului nedrept de la 28 iunie 1940.

Cei prezenți au asistat la o adevărată lecție de istorie, subliniind în cuvântul lor, că asemenea atrocități nu trebuie să se mai repete. Iar acum când norii războiului plutesc deasupra Europei, rațiunea este cea care trebuie să ne călăuzească și să câștige. În final cei prezenți au fost încântați de prof. Dascălu Mirel și elevii săi de la Clubul Copiilor din Darabani, care au prezentat un frumos program artistic. Alături de ei a concertat și renumitul solist de muzică populară de la Darabani, Mitică Hapliuc.

Leave a Comment