Google

Banca-Vaslui-Primarul Vasile Vânătoru spune că se simte ca la primul mandat

Written on:iulie 15, 2016
Comments
Add One

Banca dr asfalt iul 2016 netLa Banca, judeţul Vaslui, într-o comună grea, cu multe sate, bătălia electorală a fost al Treilea Război Mondial şi din păcate s-a ajuns chiar la acţiuni de tip mafiot, dar e bine când totul se termină cu bine…

Din păcate sunt vremuri tulburi. Unii cred că banii pot aduce orice, chiar şi Luna de pe cer. La Banca, în judeţul Vaslui, o comună mare, cu multe sate, bătălia electorală a avut conotaţii mafiote, unii au cumpărat cam tot ce se putea cumpăra, de la electorat, până la consilieri locali, dar la final, că aşa le orânduieşte Cineva acolo sus, totul s-a terminat cu bine, situaţia s-a liniştit, iar primarul Vasile Vânătoru a început al patrulea mandat în fruntea comunităţii mai ambiţios decât primul mandat obţinut în urmă cu 12 ani când toată comuna era în noroi, când aproape că nu se auzea de Banca. Investiţiile de aici depăşesc promisiunile asumate, însă uneori succesul este umbrit de oameni care fug doar după funcţii, iar pentru a-şi îndeplini scopul sunt în stare să calce peste cadavre. Gospodarii din Banca însă şi-au ales primarul care le-a schimbat în bine viaţa, discutând mereu cu ei, fiind printre ei şi punând în practică proiecte ambiţioase.

Am început reportajul de faţă într-o notă altfel pentru că aici s-au petrecut situaţii ciudate, ca să nu le spunem penale, cu ocazia confruntării electorale din iunie anul acesta. Subiectul privind alegerile îl vom aborda separat. Acum vom ilustra câteva realităţi din comuna Banca, unde viaţa localnicilor s-a îmbunătăţit în ultimii ani graţie investiţiilor publice realizate aici, iar condiţiile create au dat startul dezvoltării şi unor investiţii private. „Încrederea pe care mi-au dat-o oamenii pentru al patrulea mandat mă face să muncesc mai mult. Deja am plecat cu proiectele pe care le vom implementa în perioada următoare. Am fost la factorii de decizie şi am iniţiat demersurile necesare. E comună mare nu avem timp să aşteptăm. Investiţii majore sunt în curs. Trebuie să lucrăm la şcoli pentru ca toate să fie autorizate, avem de făcut asfalt în satul Ghermăneşti, alimentare cu apă în Banca Sat, asfalt în localitatea 1 Decembrie şi pentru toate investiţiile avem proiecte depuse în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală. Vor fi bani europeni în următoarea perioadă şi vrem să accesăm pentru aceste investiţii necesare. Apoi, în două luni cred că ajunge gazul metan la Banca şi vreau să mai spun că pe fiecare sat avem proiecte de investiţii. Echipa cu care lucrez se implică, avem un viceprimar tânăr, iar tot ce-a fost în campania electorală, chiar dacă sunt multe, foarte multe situaţii urâte, a trecut. Acum noi avem obiective importante de îndeplinit”, spune ambiţiosul primar al comunei Banca, una dintre cele mai mari comune ca întindere din judeţul Vaslui.

Am urmărit parcursul dezvoltării acestei frumoase comunităţi din apropierea Bârladului. Am fost în toate satele comunei. Dacă ne întoarcem cu 12 ani în urmă putem spune că peste tot noroiul era stăpân, şcolile stăteau să cadă peste elevi, iar de activităţi cultural sportive nu se putea vorbi. Comuna Banca este traversată de drumul european Bârlad-Crasna-Albiţa. Are cale ferată. Era greu de conceput că poate sta în noroi. Aşa a gândit şi primarul Vasile Vânătoru când s-a angajat în faţa oamenilor locului că va aplica proiecte de modernizare. A reuşit. Mai este de lucru însă şi după 12 ani. La al patrulea mandat e ca la primul, spune primarul Vânătoru. Mergând pe europeanul spre Bârlad chiar de la intrarea în comună se văd acum investiţii private mari. Dacă administraţia locală nu manifesta deschidere şi nu realiza investiţiile publice necesare mediul privat mai exista la acest nivel aici? Nu. Avem exemple destule. Revenind, echipa formată după alegerile locale din iunie are proiecte importante şi acestea vor fi terminate în câţiva ani. „Nu mă interesează culoarea politică. Am format o echipă cu care vom reuşi să realizăm ceea ce doresc oamenii”, spune încrezător primarul Vasile Vânătoru.

Părăsim europeanul şi intrăm pe drumul judeţean care merge spre Gara Banca, satul unde are sediul administraţia locală. Lângă Primărie funcţionează un aşezământ social-cultural modern. E realizat în urmă cu câţiva ani. De la Gara Banca mergem mai departe spre Banca Sat. Acum e drum asfaltat. În cealaltă parte, dacă mergem pe drumul judeţean dăm de Ghermăneşti, Stoişeşti, }ifu, 1 Decembrie şi aşa mai departe. 11 sate are comuna în care trăiesc peste 5.500 locuitori. Fără o mână de gospodar nu se putea vorbi acum de comuna Banca situată la doar 16 kilometri ce Bârlad. Toate cele 11 sate ale comunei au beneficiat de investiţii mai mici sau mai mari, iar pentru perioada următoare sunt iniţiate alte proiecte publice necesare. Vorbim de asfalt, apă curentă, iluminat public, modernizare şcoli, tranport elevi, utilaje pentru întreţinerea drumurilor şi trebuie precizat că unele dintre aceste obiective au fost îndeplinite. În urmă cu mai mulţi ani am vizitat un cămin cultural din comună modernizat atunci, cred că era una dintre primele investiţii reuşite de primarul Vasile Vânătoru, nu mult după ce preluase administrarea comunei. Si n-a fost uşor pentru că, poate aşa i-a fost dat, primarul Vânătoru a cam stat în opoziţie dacă ne raportăm la guvernarea centrală şi judeţeană. Iată însă că areuşit să aplice proiecte importante de investiţii şi realitatea locului este la alt nivel acum. Totuşi domnia sa afirmă în 2016, după ce a intrat în al patrulea mandat, că e mai ambiţios decât în urmă cu 12 ani. Asta poate şi pentru că bătălia electorală a fost atât de aprigă.

Răbdarea şi calmul au fost argumente ale reuşitei

Au fost la Banca şi încă mai sunt probleme cu pământurile. S-au împărţit cam ca peste tot în funcţie de caşul şi damigeana cu vin care ajungeau la comisia locală de fond funciar. A reuşit să rezolve în mare parte problema terenurilor, a proprietăţilor, iar acum dacă mai apar probleme acestea sunt între vecini. 11 sate şi peste 5.500 de oameni înseamnă muncă multă, iar primarul Vânătoru spune că a reuşit fiind mereu calm şi având răbdare. Cunoscându-l destul de bine noi spunem că are şi o voinţă de fier şi încrederea că va reuşi. Atunci când faci o activitate cu pasiune, cu credinţa în lucrul bine realizat, e aproape imposibil să nu reuşeşti. Dacă ne întoarcem la investiţii trebuie să reamintim că sunt câteva proiecte importante cum ar fi alimentare cu apă în Banca Sat, câteva drumuri de asfaltat şi unităţi şcolare de modernizat.

Am vizitat şi împrejurimile, am mers în câteva sate ale comunei şi un aspect important ne-a atras atenţia, pe lângă obiectivele publice realizate în ultimii ani. Dealurile însorite de la Banca au fost cândva acoperite de viţă de vie. Expunerea la soare şi calitatea pământurilor erau secretele podgoriei de la Banca. Acum acele dealuri sunt în stăpânirea bălăriilor. Am aflat că unele terenuri aparţin de Agenţia Domeniilor Statului, instituţie despre care nu se ştie dacă mai există sau nu, dar are încă în administrare terenuri! Ce bine ar fi dacă podgoria de aici ar fi refăcută! Poate fi chiar o afacere de succes. Unii „cârtitori” ne-au povestit o situaţie cam ciudată. Cică ar fi venit un cetăţean, ar fi înfiinţat o plantaţie de viţă de vie, însă din cauze politice a plecat, de fapt a fost alungat. Dacă situaţia este reală atunci e grav. De ce să stea dealurile pline de buruieni când pot produce? Numai pentru că nu s-a dat şpaga de rigoare? Vom reveni în altă ediţie şi asupra acestui subiect.

Acum încheiem reportajul de faţă într-o notă optimistă, urându-i primarului de la Banca multă putere de muncă şi sănătate pentru a putea duce la bun sfârşit proiectele de investiţii publice anunţate. Comuna Banca va redeveni în curând centrul zonei, aşa cum a fost cândva… (E.L.)

Leave a Comment