Bârlad, SÂMBĂTĂ – 6 APRILIE 2024 – ora 11:00
Cu bucurie și entuziasm, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad anunță deschiderea expoziției temporare „Arta Prezentului”. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 6 aprilie, ora 11:00, când veți face cunoștință cu mai mulți tineri artiști, care își aduc contribuția la diversitatea și bogăția culturală a țării prin intermediul creațiilor lor. Expoziția reprezintă o oportunitate unică pentru publicul bârlădean de a descoperi și aprecia talentul promițător al acestor studenți, oferindu-le în același timp o platformă de expunere și recunoaștere în comunitatea artistică.
Un eveniment de excepție dedicat prezentării lucrărilor unor studenți extrem de talentați, care urmează cursurile la trei dintre cele mai prestigioase centre universitare din țară:
Galați, Iași și Constanța.
Galați – Coordonator Conf. Univ. dr. Liviu Adrian Sandu
Cu o vastă experiență în domeniul artelor plastice, Liviu Adrian Sandu este un mentor dedicat și respectat al studenților săi, îndrumând cu pricepere și fermitate, el contribuie la dezvoltarea și formarea tinerilor artiști din cadrul Facultății de Arte din Galați și ne transmite „Educația artistico-plastică de nivel superior este crezul cadrelor didactice ale secției Pictură din cadrul Facultății de Arte din Galați care, prin strădania lor, contribuie activ la formarea competențelor viitorilor absolvenți care, la rândul lor, vor contribui la completarea zestrei culturii locale, regionale și naționale prin apariția noilor creații artistice de înaltă ținută profesională. Diversele teme și modalitățile tehnice de lucru abordate de studenții noștri sunt în ton cu diversitatea stilistică din arta plastică contemporană. Mărturie stau lucrările celor 13 studenți ai secției noastre pe care publicul bârlădean le va putea admira odată cu deschiderea oficială a expoziției „Arta prezentului”.
Iași – Coordonator Lect. Univ. dr. Bianca Boroș
La 1 octombrie 1860, primul Domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza, semna decretul de înfiinţare a primei şcoli de învăţământ superior din Ţările Române – Şcoala de Muzică şi Declamaţiune de la Iaşi. 26 de zile mai târziu, iau fiinţă Şcoala de sculptură şi pictură şi Muzeul Naţional de Pictură.
Pe 6 octombrie 1864, tot Cuza aprobă Regulamentul pentru Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune, ce se compunea din două şcoli, una la Iaşi şi alta la Bucureşti. Pe 23 octombrie al aceluiaşi an, se aprobă Regulamentul pentru Şcolile naţionale de Arte Frumoase, secţiile: pictură, sculptură, gravură, arhitectură şi arta grădinilor, revizuit ulterior în 1869 şi 1883.
Așadar, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași este prima instituție de învățământ superior artistic din România. Având peste 1600 de studenți și 45 de programe de studii pentru licență, masterat și doctorat, ce acoperă domeniile esențiale ale artei, Universitatea se constituie într-un emițător al culturii, care contribuie la protejarea și promovarea creației artistice românești, cultivând dezvoltarea gustului pentru frumos.
În cadrul acestui eveniment sunt prezenți studenți reprezentanți ai secțiilor Pictură, Fine Arts – Painting și Conservare și Restaurare.
Constanța – coordonator Lect. Univ. Răzvan Dragoș
La iniţiativa unui grup de cadre didactice ale Liceului de Arte şi cu largul concurs al conducerii Universităţii „Ovidius”din Constanţa, al prof. univ. dr. Adrian Bavaru în calitate de Rector, în anul 1997 se fac primele demersuri în scopul punerii bazelor învăţământului superior artistic constănţean. În cadrul Departamentului de Arte, subordonat direct Rectoratului universităţii, în anul 1998, specializările Pedagogie muzicală, Canto şi Teatru primesc aviz de funcţionare din partea C.N.E.A.A., iar odată cu Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 3478/26.03.1998 acestea completează fericit paleta domeniilor şi specializărilor Universităţii „Ovidius”. În 1999, oferta educaţională a Departamenului de Arte se completează cu Artele plastice şi decorative, iar trei ani mai târziu (2002) Departamentul devine Facultate de Arte.
Potenţialul uman se îmbogăţeşte an de an cu personalităţi artistice locale şi naţionale, ale căror nume, valoare şi activitate (didactică, artistică şi ştiinţifică) constituie, alături de o bază materială într-un permanent proces de modernizare, puncte de atracţie pentru cei ce vor să îmbrăţişeze o carieră artistică sau didactic-artistică.
Absolvenţii facultăţii sunt licenţiaţi în procent de 100%, marea majoritate a acestora găsindu-şi locuri de muncă în instituţii de învăţământ, de cultură sau cu profil artistic din ţară sau din străinătate, fapt ce confirmă buna lor pregătire în domeniul studiat.
În prezent, în Facultatea de Arte, în cadrul celor trei domenii de licenţă – Muzică, Teatru şi Arte plastice, decorative şi design -, îşi desfăşoară activitatea 43 de cadre didactice titulare, şi studiază 182 de studenţi.
Expoziția „Arta Prezentului” este o ocazie unică de a descoperi și aprecia creațiile acestor tineri artiști, care contribuie la dezvoltarea și diversificarea scenei artistice din România sub îndrumarea talentaților lor profesori coordonatori.