Jandarmii se laudă că au confiscat, atenție!, într-o lună, în județul Vaslui, peste 10.000 de materiale pirotehnice. Așa e în toată țara. Jandarmii se laudă cu „prada”, dar orașele ard la propriu sub asaltul petardelor și artificiilor aprinse ilegal. Cu toate confiscările „faraonice” ale jandarmilor, orașele Moldovei ard la propriu. Fie zi sau noapte atmosfera e mai rea decât pe câmpul de luptă din Ucraina. Există și lege, cine nu știe află acum, care condamnă deținerea și folosirea materilelor pirotehnice (petarde, artificii etc). Degeaba. Orașeșe și satele din Moldova sunt adevărate câmpuri de luptă. Părinții cumpără la „negru” copiilor petarde cât mai mari, iar aceștia își ard mâinile fețele, își scot ochii și se nenorocesc pe viață. Care-i distracția, oameni buni?
Jandarmii de la Vaslui se laudă că în luna decembrie, în urma acțiunilor desfășurate în municipiile Vaslui, Bârlad și Huși, jandarmii au depistat 12 persoane care ofereau spre vânzare sau dețineau articole pirotehnice din categoria celor interzise.
Asupra acestor persoane au fost găsite peste 10.000 de astfel de materiale interzise pentru deținere sau comercializare, care au fost ridicate în vederea confiscării. În majoritatea cazurilor, aceste fapte au fost constatate de jandarmi în municipiul Bârlad, unde persoanele în cauză încercau să comercializeze materialele pirotehnice ambulant.
În una din aceste situații, în data de 27 decembrie un bărbat a fost surprins pe strada Mihai Viteazu din Bârlad în timp ce oferea spre vânzare astfel de articole interzise, iar asupra sa și în portbagajul mașinii sale au fost găsite peste 4.000 de materiale pirotehnice de diferite mărimi.
Pentru toate persoanele depistate, jandarmii au întocmit actele de sesizare pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, iar cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui.
Totodată, pentru prevenirea unor incidente, precum și a faptelor de natură infracțională, Jandarmeria Vaslui recomandă cetățenilor:
– să nu cumpere articole pirotehnice de la persoane neautorizate;
– să își supravegheze copiii, aceștia fiind predispuși la pericole dacă nu înțeleg riscurile la care se expun folosind petarde și artificii;
– să sesizeze orice încălcare a legii prin apel la 112 sau la cea mai apropiată patrulă de jandarmerie.
De asemenea, în următoarea perioadă vor mai fi desfășurate astfelde acțiuni pentru prevenirea și stoparea fenomenului infracțional privind regimul materiilor explozive.
Compartimentul Informare, Relaţii Publice și cu Publicul V-au convins jandarmii că lucrează în folosul cetățenilor?