Google

Angajații din învățământ solicită guvernului să respecte legislația și ministrul vorbește de România educată

Written on:decembrie 8, 2021
Comments are closed

Ca-n România! Angajații din sistemul de învățământ au înaintat Guvernului o petiție prin care îi solicită să respecte legislația în vigoare. Altfel spus guvernul României este ilegalist. Ministrul din guvernul ilegalist sau chiar penal răspunde salariaților din învățământ cu … România educată. Vor accepta cadrele didactice să moară de foame pentru România educată a ministrului Câmpeanu? Rămâne de văzut.

Salariații din învățământ își exprimă nemulțumirile față de nivelul de salarizare din sistem rezultat din nerespectarea legislației în vigoare. Culmea e că ministrul Câmpeanu și mulți alți liberali au votat cu două mâini legile pe care acum nu le aplică.

„Aceste petiții sunt cadoul de Moș Nicolae din partea angajaților din învățământ pentru Guvernul României. Am ales această zi pentru a trage un semnal de alarmă față de salarizarea nemotivantă, care a generat exodul personalului calificat și a condus la îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocație”, se menționează într-un comunicatul organizațiilor sindicale din sistem.

Potrivit acestora, semnatarii petițiilor, ca și ceilalți salariați din sistemul educațional românesc, solicită Guvernului majorarea salariilor în cel mai scurt timp și aplicarea integrală a Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toți angajații din învățământ, începând cu 1 ianuarie 2022.

Totodată, în petiții se solicită, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, ca la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învățământ, principiul de bază să fie acela că salariul profesorului debutant trebuie să reprezinte o pătrime din indemnizația președintelui României.

 Sorin Cîmpeanu invită profesorii să moară de foame pentru România educată

Întrebat direct ce se întâmplă cu aplicarea legii salarizării personalului din învățământ, ministrul Câmpeanu a dat-o pe România educată. Altfel spus, salariații din învățământ sunt sfătuiți să aibă idealuri și principii, iar „pustia de gură”, vorba scriitorului, să mai aștepte.

„Este simplu! Este în programul de guvernare, este în proiectul România educată la care ținem foarte mult să se aplice. Toate aceste solicitări sunt prevăzute. Nu există redresarea sistemului de educație, reformă adevărată în sistemul de educație fără un sistem de salarizare motivant pentru cadrele didactice. Suntem exact în perioada în care discutăm de construcția bugetului pe anul 2022”, a declarat recent Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă sumele necesare acestor majorări vor fi prevăzute în buget, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Eu v-am spus punctul de vedere al Ministerului Educației, care va solicita și aplicarea legii 153, care va solicita toate aceste creșteri salariale și alocarea de resurse pentru educație. Discuția cu Ministerul Finanțelor este în curs, pentru că avem și acele asumări ale României, este vorba de un deficit bugetar de 5,84% pe cash și de 6,2% pe ESA, pentru anul acesta, de 4,8 pentru anul 2022, de 4,8 pe ESA pentru 2023 și de 2,4% deficit pe 2024. În acest context, se pun toate aceste solicitări și vom vedea cum reușim să le satisfacem. În orice caz, punctul de vedere al Ministerului Educației este foarte clar”. Uite-așa o barbă avea, dom’le ministru! O știți pe asta?

Din păcate pentru el, salariații din învățământ se cam șterg în dos cu principiile și idealurile domniei sale. Aceștia vor ca guvernul să respecte legea. Atât.

Sorry, the comment form is closed at this time.