Google

Ai carte, ai parte! Decât codaș (slugă printre străini) la oraș mai bine-n satul tău fruntaș!

Written on:aprilie 10, 2018
Comments
Add One

Sunt vorbe din bătrâni mai adevărate ca oricând. Nu-s mulți tineri care înțeleg importanța studiilor. Evident că educația de bază este cultivată în cei 7 ani de acasă. Învățătura înseamnă muncă în primul rând. Niciun copil nu se naște prost, în afara celor cu handicap recunoscut medical. Toți pleacă de la aceeași linie de start însă puțini, din ce în ce mai puțini ajung la linia de final. Guvernanții de după 1990 nu au făcut nimic pentru a dezvolta generațiile de după ei. O spune cu subiect și predicat președintele Academiei Române.

“Educația este, pentru majoritatea decidenților politici, o anexă supărătoare și o apăsare la buget. Decidenții politici la noi nu sunt oameni de stat! Ei se gândesc la sine și la momentul actual, la clipa de față, la realegerea lor și la plasarea în locuri călduțe, nu la generațiile care vor veni, nu la binele general, nu la prosperitatea acestei țări. Ca urmare, cei mai buni absolvenți nici nu se gândesc să fie profesori, iar dacă au alte oferte (și au!) fug de școală ca de sărăcie”, a declarat recent Ioan Aurel Pop.

Din păcate auzi cam peste tot că ori înveți ori nu tot aia e și mai bine nu înveți. Aceste cuvinte sunt rostite de mulți dintre părinții copiilor și adolescenților de azi. Cei care spun asta nu-s convinși de adevărul celor afirmate dar decât să întrețină un copil ca să învețe mai bine-l trimite la muncă pentru ca el, părintele, să aibă bani de băutură. Sunt mulți, prea mulți copii care-și întrețin părinții. Rămâi fără grai când auzi prin târgurile sau prin satele Moldovei cum se laudă părinții că ai lor copii le trimit bani din străinătate. Aceștia sunt părinți ori stăpâni de sclavi? Principala vină stă în sistemul mafiot care promovează în funcții de conducere, de acuși trei decenii, numai slugi, numai analfabeți dar posesori de carnete de partid. Milioane de tineri pleacă în străinătate și muncesc orice, fac și cele mai mizerabile munci pentru 400-500 euro lunar pe când în țară ar putea câștiga mai mult dacă ar învăța bine o meserie și ar practica-o cu mândrie și conștiință. Dacă nu-s bărbați de stat în fruntea țării, adică peștele este împuțit la cap, cine să promoveze valorile României, cine să promoveze cinstea și onoarea? Cei care-s plini de  dosare penale ca vulpile de purici? Și-n aceste condiții însă mai sunt destui tineri care învață, care depun eforturi mari pentru a învăța o meserie, dar după ce termină școlile pleacă în străinătate, că așa-i sfătuiesc în primul rând părinții, unde practică munci necalificate și se umilesc pentru câțiva bănuți. Continuare în ediția tipărită a regionalului Informatorul Moldovei de miercuri 11 aprilie 2018.

Leave a Comment