Google

Administrația locală și locuitorii fac front comun pentru creșterea nivelului de trai

Written on:iunie 14, 2017
Comments
Add One

Cine face popas la Mălinii lui Labiș înțelege motivul existenței de veacuri a moldovenilor pe aceste meleaguri Dumnezeiești.
Se vorbește mai peste tot de condiții occidentale de trai. Este o aspirație. Se vorbește des despre fonduri europene care sunt cheltuite sau nu. Se vorbește des despre nevoile comunităților locale. Unii se plâng în timp ce alții găsesc soluții. Ce poți să spui despre o comună cu peste 7.000 de oameni, unde n-a fost Cooperativă Agricolă de Producție (C.A.P.), unde obștea a hotărât mereu ce-i bine pentru toți și ce nu? Ce poți spune despre această comună unde primarul este ales pentru a patra oară cu 93%? Ce poți spune de meleagurile copilăriei marelui poet Nicolae Labiș unde administrația locală a găsit fonduri pentru piscină cu apă sărată, pentru pârtie de schi, pentru promovarea turismului și toate acestea după ce a modernizat școli, spital, drumuri? Ce se mai poate spune când aici a fost finalizat recent cel mai modern Cămin cultural din Moldova? Și nu în ultimul rând, ce se mai poate spune despre Mălini unde s-au construit stâni de nivel european și la aceste stâni, în munți, se poate ajunge cu mașina?
Sunt doar câteva întrebări din noianul care înlănțuie orice vizitator, orice călător care ajunge pe frumoasele meleaguri ale copilăriei lui Nicolae Labiș.
Dacă ceva se apropie de perfecțiune, dacă ceva e frumos, dacă ceva merită văzut, atunci cu siguranță comuna Mălini e pe primul loc într-un top al celor mai frumoase zone demne de vizitat.
De la intrarea în comună, trecând prin poarta în stil bucovinean, călătorul este întâmpinat la orice pas de indicatoare ce invită călătorul să viziteze frumusețile locului și-l trimite la pensiuni, la pârtia de schi, în munții Stânișoarei, la bisericile cu o arhitectură deosebită sau la frumusețile naturale ce n-au fost stricate de mâna omului. Nu e prima dată când ajung pe aceste meleaguri frumoase dar mereu nouățile mă suprind. Cea mai nouă investiție este Căminul cultural de nivel european din Mălini, realizat de administrația locală prin Compania Națională de Investiții. E un proiect măreț, e, ca să spun așa, un obiectiv ce nu are asemuire în Moldova lui Ștefan cel Mare. Dacă veni vorba de Moldova marelui voievod comuna Mălini este menționată într-un hrisov de la Ștefan cel Mare din anul 1498. Se poate spune așadar că aici din toate timpurile au locuit oameni vrednici. Prezentul nu e diferit. La Mălini există o întrecere continuă între localnici. O casă e mai frumoasă decât cealaltă și călătorul este încântat să vadă cum truda oamenilor și eforturile administrației locale se împletesc pentru a dezvolta întreaga zonă.

Cel mai frumos și mai modern Cămin cultural din zonă
Nu demult la Mălini a fost finalizată investiția privind construcția unui cămin cultural. Proiectul este făcut prin Compania Națională de Investiții și au cam fost probleme pentru că suntem români. O firmă din Iași care a câștigat licitația de construcție a crezut că poate „da peste cap” lucrarea ca să câștige cât mai mulți bani. N-a fost să fie. Administrația locală a insistat ca obiectivul să fie realizat conform proiectului. Pe fundal se văd munții Făgăraș, iar tapetul care împodobește pereții respectă anumite tradiții ale locului. Altfel spus, obiectivul îmbină tradițiile cu facilitățile moderne. Căminul este dotat cu tot ce-i necesar și asigură condițiile pentru derularea activităților pentru care a fost construit. Fiind la capitolul investiții, nu putem trece cu vederea drumurile asfaltate în mai multe zone ale comunei și proiectele care au fost depuse pentru continuarea programului de asfaltare. Prin Programul Național de Dezvoltare Locală (P.N.D.L.) sau cu fonduri europene s-au asfaltat la Mălini mai multe drumuri și acum călătorul și localnicii pot ajunge în orice zonă a comunei în condiții normale. Atât în mediul rural cât și-n orașe normalul înseamnă utilități, drumuri modernizate, școli care să asigure condiții bune de studiu elevilor, care-s viitorul societății, în ansamblu, promovarea tradițiilor deosebit de frumoase și punerea în valoare a oportunităților zonei.
Măliniul este o comună mare cu toate formele de relief. Începe de la șes și se termină la munte. E greu să administrezi și să dezvolți o comună de așa dimensiuni, unde sunt necesare lucrări de prevenire a inundațiilor, e nevoie de drumuri prin munți, de exemplu sau trebuie să pui în valoare tradițiile zonei pentru a obține plusvaloare. Eforturile administrației locale sunt dublate de truda omului de zi cu zi pentru a fi la nivelul comunei. „Toți lucrează, unii acasă, la Mălini, alții în străinătate și rezultatele se văd. Avem oameni vrednicicare iubesc frumosul și lucrul bine făcut”, spune primarul Petru Nistor, care mai afirmă glumind că procentul de 93% cu care a obținut al patrulea mandat de primar e prea mare și-l obligă să găsească soluții pentru continuarea procesului de modernizare început cu ani în urmă. Un amplu reportaj din stațiunea turistică Mălini citiți în ediția tipărită a ziarului regional Informatorul Moldovei de miercuri 14 iunie 2017.

Leave a Comment