Google

Acolo de când se știu bucurându-se de frumusețea spirituală

Written on:octombrie 8, 2019
Comments
Add One

burst

La ceas de mare sărbătoare creștinească la Gârcenii Vasluiului oamenii au trăit bucuria înfăptuirilor spirituale și materiale, dar mai presus de toate au arătat că bucuria vieții vine din suflet.

Frumusețea vine din suflet, iar fără viață spirituală totul e pustiu. Viața adevărată se rezumă la suflet, la spirit, la bucuria celor din jur, toate fiind hrană vitală pentru om. Iată că mai sunt oameni, într-o societate pe care unii se chinuie s-o divizeze între „românii lor” și „românii noștri”, spuneau mulți dintre cei prezenți la frumoasa manifestare. Marea sărbătoare creștinească Acoperământul Maicii Domnului a purtat pașii multor oameni adevărați către monumentul de spiritualitate și frumusețe de la Gârceni, mănăstirea străjuită de codri seculari, aici de pe la 1762. Este singura mănăstire din Episcopia Hușilor închinată Acoperământului Maicii Domnului și una dintre cele mai vechi așezări monahale din județul Vaslui. E deosebit de frumoasă și încărcată istoria acestor locuri pomenite în multe scrieri. Venind în prezent, este ca un dar pentru suflet, pentru ființa neamului românesc să vezi adunați mulți oameni care gândesc la fel și simt la fel. Hramul Mănăstirii Mălinești a fost un eveniment cu o mare încărcătură spirituală într-o societate din ce în ce mai scandalizată de goana unora după cele lumești. Copii, tineri și oameni mai în vârstă au simțit și au trăit împreună clipe de o frumusețe nebănuită. Slujba a fost oficiată de episcopul Hușilor alături de un sobor de preoți și rugile tuturor s-au îndreptat spre mai binele neamului românesc. Mereu sunt încercări mai mici sau mai mari, însă acestea sunt învinse prin bunătate și grijă pentru aproape, a fost mesajul episcopului de Huși care a pătruns în sufletele tuturor celor prezenți.

„Dumnezeu îți dă dar nu-ți pune în traistă”, spune moldoveanul. Frumusețea locului e dată de truda gospodarilor care iubesc tradițiile. Cei prezenți la marea sărbătoare de la Mănăstirea Mălinești au avut ocazia să aculte Corala Grai Sfânt înființată la 1 decembrie anul trecut, din care fac parte cadre didactice de la școlile din comuna Gârceni, primarul Sorin Scutelnicu și un funcționar din primărie, sub bagheta părintelui paroh Ungureanu. Spuneam cu altă ocazie că unii sunt făcuți ca să dureze cetăți. A dura o cetate înseamnă să fii parte din ea. Ieri preotul și învățătorul satului erau fruntașii, astăzi e bine să fie fel, dar tot astăzi există parcă mai multe ambiții nemăsurate ale unora care încearcă să semene discordie. „Cine seamănă vânt culege furtună”, mai spune moldoveanul. Semănătorii de vânt să fie lăsați în legea lor și e bine ca întreaga comunitate să se adune în jurul preotului, a profesorilor și a primarului. La Gârceni toți acești stâlpi ai comunității se implică în viața satului și tradițiile se îmbină armonios cu prezentul.

Până și soarele s-a bucurat de marea sărbătoare de la Gârceni și a mângâiat blând cu razele tomnatice meleagurile de o frumusețe nebănuită.

Uitându-ne în urmă vedem că așezământul monahal e de sute de ani aici. După cum rezultă din însemnarea făcută pe un Penticostar tipărit la Iași, așezământul monahal a fost ctitorit în anul 1762, de ieromonahul Nicodim Hudici din Gârceni, iar pe locul acestei biserici s-a reconstruit, apoi, în 1826, actuala bisericuță din lemn a mănăstirii. Inscripția amplasată deasupra intrării arată că biserica veche a fost construită la 30 aprilie 1826, de către meșterii Teodor și Gheorghe, din lemn de stejar. Alături de biserică, la sud de absida laterală, se păstrează și astăzi piciorul de piatră de la sfânta masă a unei biserici și mai vechi, despre care tradiția spune că datează de pe timpul lui Bogdan, tatăl voievodului Ștefan cel Mare.

Motive de bucurie au locuitorii comunei Gârceni, dacă venim în prezent, pentru că ultimii ani înseamnă investiții publice fără precedent în zonă.

Reportajul pe larg în ediția tipărită a regionalului Informatorul Moldovei.

Leave a Comment