Google

După apă și drumuri asfaltate oamenii vor gaz metan la Ivești

Written on:ianuarie 23, 2018
Comments
Add One

Printr-o bună gospodărire și atragerea de surse de finanțare Iveștii Vasluiului arată că și-n mediul rural, și-n comunele mai mici se pot crea condiții moderne de trai.

Ultimii ani au însemnat o dezvoltare fără precedent pentru comuna traversată de drumul național Bârlad-Adjud. Dacă unele comunități locale spun că au probleme cu scăderea populației, iată că sunt și comune în județul Vaslui care cresc din toate punctele de vedere. Comuna Ivești din coasta Bârladului, traversată de drumul național spre Adjud, reprezintă un model de dezvoltare atât în ceea ce privește investițiile publice cât și din perspectiva dezvoltării investițiilor private. Legumicultura și creșterea animalelor sunt ocupații care aduc plus valoare în comună și un nivel crescut de trai locuitorilor acesteia. Totodată, tradițiile moștenite sunt puse în valoare aici și adunând toate acestea rezultă o comună model. Grație condițiilor create în ultima perioadă, care-s la fel ca-n oraș, mulți orășeni din Bârlad își construiesc locuințe la Ivești. Spuneam anterior că unele comune se plâng că numărul de locuitori scade. La Ivești situația stă invers. Numărul de locuitori crește, inițiativele în domeniul privat se înmulțesc și, privind în ansamblu, comuna se dezvoltă armonios din toate punctele de vedere. Cea mai nouă investiție publică, dar și o investiție scumpă este aducțiunea de gaz metan. E un proiect care, spune ambițiosul primar Dumitrache Nistor, de la Iveștii Vasluiului, va fi gata în vreo doi ani și va crește nivelul de confort pentru localnici și-n același timp va convinge destui orășeni să-și facă locuințe aici.

Complex monahal și social fără seamăn în zonă

Tărâm de spiritualitate, locuit de sute de ani de oameni vrednici, Iveștiul va găzdui și-un complex monahal care va pune pe primul plan latura socială și va promova în același timp toată zona. Pe vreo zece hectare se va construi o mănăstire, un centru de bătrâni și o tabără de copii prin grija părintelui Iustin, fiu al satului. Din bătrâni se spune că la borcanul cu miere trag mulți, dar borcanul trebuie să fi plin. Iată că la Ivești, prin grija și chibzuința administrației locale, prin vrednicia oamenilor acestor locuri, grație moștenirii spiritual-culturale din zonă, borcanul cu miere se umple și atrage oameni de suflet, oameni adevărați care trăiesc prin semeni. Promovarea în ansamblu a locului în care trăiești, a frumuseților zonei, a oamenilor de valoare, a moștenirii spirituale și a gospodarilor care trăiesc de sute de ani pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu sunt argumente care preced succesul. Nu degeaba se spune că sufletul curat stă aproape de natură. Înțelepciunea țăranului a fost cap de pod mereu și de aici au plecat personalități care ulterior n-au uitat unde au făcut primii pași în viață. De aici rezidă frumusețea satului moldovenesc. Iveștenii s-au făcut cunoscuți în ultimul timp și prin formațiile de răzeși care duc mai departe tradițiile moștenite. Portul, cântecul și dansul din zonă sunt apreciate la nivel național și numai. La orice manifestare de amploare portul, cântecul și dansul acestor vrednici gospodari adună aplauze furtunoase și aprecieri fără precedent. Continuare în ediția tipărită a ziarului regional Informatorul Moldovei de miercuri 24 ianuarie 2018.

Leave a Comment