Google

Vasluiul este un oraş viu, în permanentă transformare

Written on:May 27, 2015
Comments
Add One

Vaslui centrul cultural Al Nechita mai 2015 005net primarCu fonduri europene şi prin gestionarea corectă a bugetului local, Vasluiul devine pe zi ce trece tot mai confortabil pentru locuitori şi atractiv pentru cei din afară.

Numai cine nu vrea nu recunoaşte progresele înregistrate de oraşul Vaslui în ultimii ani. Începând cu modernizarea pe cartiere şi continuând cu mari proiecte de investiţii, care includ artere importante şi zone întregi ale oraşului, trecând apoi la diverse lucrări de gospodărire şi întreţinerea investiţiilor realizate, susţinerea activităţilor culturale şi de promovare a potenţialului local, stimularea talentelor şi a tinerilor de perspectivă, toate acestea adunate la un loc înseamnă dezvoltarea sustenabilă a municipiului reşedinţă de judeţ. Marile proiecte lansate cu ani în urmă se apropie de final, dar în acelaşi timp, aşa cum spuneam, prin utilizarea eficientă a bugetului local, se inaugurează noi investiţii mai mici sau mai mari toate pentru creşterea confortului locuitorilor municipiului reşedinţă de judeţ.

Cea mai nouă investiţie pusă la dipoziţia vasluienilor este Centrul cultural Alexandra Nechita din zona Gării Vaslui.

Copiii din zona Gării au un centru cultural modern

Continuând programul de modernizare a clădirilor în care au funcţionat puncte termice şi darea lor spre utilizare în alte scopuri, Primăria Vaslui a finalizat recent Centrul cultural Alexandra Nechita din zona Gării. Clădirea în care funcţionează Centrul a fost un punct termic iar municipalitatea i-a dat acum altă destinaţie. „Dacă ne uităm ce era aici în urmă cu două-trei luni şi vedem ce-i acum consider că scopul a fost îndeplinit. Avem o sală de spectacole cu 150 de locuri, un loc unde copiii din zonă şi toţi locuitorii pot participa la diverse activităţi culturale. Programul de modernizare a fostelor puncte termice va continua cu centrala din zona Racoviţă. Acolo vom face un centru social destinat copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate. Bineînţeles că vor urma alte şi alte investiţii în beneficiul vasluienilor. Programul de modernizare al oraşului continuă”, a spus în scurta intervenţie primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl, adresându-se celor prezenţi la inaugurare. După sfinţirea instituţiei culturale, tinerele talente de la şcolile şi grădiniţele din Vaslui au susţinut un spectacol artistic deosebit de frumos şi emoţionant în acelaşi timp. „Avem cadre didactice şi copii minunaţi în Vaslui”, a mai spus primarul Vasile Pavăl apreciind trupele de prichindei care au evoluat pe scena Centrului cultural Alexandra Nechita.

Pietonal în centrul Vasluiului

Marile proiecte de investiţii din cadrul Programului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) se apropie cu paşi repezi de final. În curând centrul oraşului Vaslui va fi radical schimbat, acum lucrându-se de zor la finalizarea investiţiilor, mai ales că nu peste mult timp în Centrul Civic al municipiului vor avea loc mai multe manifestări culturale, între care menţionăm un festival internaţional, dar şi Zilele Vasluiului. Modernizarea bulevardului Ştefan cel Mare este în plină desfăşurare şi chiar dacă acest lucru poate a creat neplăceri conducătorilor auto, încheierea lucrărilor va fi moment de bucurie şi sărbătoare pentru toţi vasluienii. Bulevardul Ştefan cel Mare, în zona Centrului Civic va fi pavat cu granit şi va deveni Pietonal, iar sâmbăta şi duminica va fi închis circulaţiei rutiere, a spus primarul municipiului Vaslui. O idee interesantă care se pliază pe cerinţele localnicilor care permanent vin în număr mare în Centrul Civic.

Mai spunem în acest context că proiectele din cadrul PIDU realizate cu fonduri europene au ca termene de finalizare sfârşitul acestui an.

În mai multe cartiere se lucrează intens

Pe lângă investiţiile cu fonduri europene, de la bugetul local se fac alte lucrări de modernizare în carterele municipiului Vaslui. Se lucrează intens în zona Smârdan, la asfaltarea străzii care merge în cartier şi amenajarea trotuarelor. Tot anul acesta se lucrează la modernizarea străzilor Victoriei, Huşului, Gh. Doja, dar şi-n alte zone.

Totodată serviciile de curăţenie şi utilităţi din oraşul Vaslui s-au modernizat prin grija administraţiei locale. Din fericire pentru locuitorii municipiului Vaslui, aici mereu se fac lucrări de igienizare şi de întreţinere a zonelor verzi, inclusiv curăţarea copacilor în aşa fel încât să fie prevenite anumite evenimente nedorite care se petrec în alte oraşe ale ţării.

Dacă latura administrativă în care intră, în special, investiţiile pentru modernizarea oraşului ocupă cel mai mult timp, nici alte domenii nu sunt omise de administraţia locală. Domeniul social beneficiază de atenţie, latura culturală este în atenţia Primăriei, periodic în Vaslui sunt organizate diverse manifestări, iar tinerele talente sunt promovate şi apreciate de toată comunitatea.

Se lucrează în acelaşi timp la modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, în zona Brodoc a fost modernizată strada ceea ce arată că procesul de modernizare a municipiului reşedinţă de judeţ nu se referă doar la zona centrală.

Adunând toate acestea se observă că toate domeniile ce ţin de modernizarea şi dezvoltarea oraşului sunt abordate cu responsabilitate de Primăria municipiului Vaslui. Învăţământul, cultura, modernizarea infrastructurii, întreţinerea şi modernizarea zonelor de recreere, transportul public, utilităţile, sportul, toate aceste domenii sunt incluse de câţiva ani într-un amplu proces de transformare şi modernizare, iar percepţia publicului este pozitivă. Dacă ne uităm la începutul acestui drum parcă erau momente când Vasluiul părea că se învârte într-un cerc şi nu mai există cale de ieşire. Iată însă că soluţii au fost găsite, iar după finalizarea marilor proiecte de investiţii, capitala judeţului cel mai sărac din Europa va fi un oraş cochet care va putea rivaliza cu localităţi de aceeaşi mărime din orice ţară europeană. Meritul este al administraţiei locale condusă de primarul Vasile Pavăl, un constructor în adevăratul înţeles al cuvântului. Nu peste mult timp se încheie 8 ani de investiţii, 8 ani de muncă titanică am putea spune, dar şi satisfacţiile trebuie să fie la acelaşi nivel. Până la urmă activitatea unui primar se măsoară în investiţiile lansate şi finalizate şi-n gradul de confort creat localnicilor. Şi cum toate investiţiile publice, toate activităţile culturale, sportive, sunt dedicate locuitorilor municipiului Vaslui, e clar că şi gradul de satisfacţie în rândul acestora trebuie să fie comparabil cu eforturile depuse pentru modernizarea oraşului.

Activitatea inginerului Vasile Pavăl în fruntea Primăriei Vaslui poate fi subiect pentru manualul primarului, dacă se va edita vreodată aşa ceva. Un alt aspect mai important ce reiese din evoluţia oraşului Vaslui se referă la faptul că unui primar îi trebuie două-trei mandate pentru a reuşi să aplice proiecte mari de dezvoltare. În multe cazuri nici în opt ani nu se termină anumite proiecte de investiţii, de aceea continuitatea la o primărie reprezintă cel mai important argument al dezvoltării unei localităţi. Afirmaţiile nu sunt hazardate ori forţate pentru că ele se concretizează în evoluţia municipiului Vaslui de aproape opt ani încoace. Mergând mai departe cu raţionamentul, dezvoltarea în acelaşi ritm a oraşului reşedinţă de judeţ presupune în primul rând încă cel puţin un mandat de primar pentru inginerul Vasile Pavăl. Dacă nu va fi aşa din diferite motive oraşul Vaslui va avea de suferit. Până se va vedea viitorul apropiat al oraşului mai este un an. (V.A.)

Leave a Comment