Google

Sfânta Marie la Văleni şi Laza

Written on:August 16, 2011
Comments
Add One

Sărbătoarea Sfintei Marii a fost sărbătorită aşa cum se cuvine şi cum e datina în două dintre cele mai importante comune ale judeţului Vaslui, Laza şi Văleni. Administraţiile celor două comune au ales această zi de mare sărbătoare pentru a inaugura obiective extrem de importante pentru comunităţile pe care le reprezintă.

Investiţii finalizate în comuna Laza – motiv de mare sărbătoare

Pentru cetăţenii comunei Laza, Sfănta Marie de anul acesta a avut o dublă însemnătate: ziua comunei şi inaugurarea unor investiţii de mare importanţă pentru viitorul comunei. Conducrerea primăriei Laza în frunte cu primarul Emilian Agafiţei au reuşit finalizarea a două  investiţii vitale pentru toţi locuitorii comunei. Este vorba de terminarea lucrărilor la drumul comunal ce străbate satul Laza de la drumul naţional până la primărie precum şi a unui număr de străzi adiacente dar şi de finalizarea investiţiei la aducţiunea cu apă, sistemul de canalizare şi staţia de epurare a apelor uzate. „Ne bucurăm foarte mult că am reuşit să finalizăm aceste două investiţii deosebit de importante pentru locuitorii comunei noastre şi că am reuşit să le inaugurăm de Sfânta Marie când toţi oamenii din Laza sărbătoresc ziua comunei. Ne bucurăm că lângă noi sunt şi fii ai comunei plecaţi în ţară şi la muncă în străinătate şi că au putut vedea că şi în satul lor natal se face ceva pentru ca viaţa oamenilor să fie mai bună. Avem plăcerea să avem alături de noi şi oameni din alte comune de pe Valea Racovei cărora vrem să le arătăm că la Laza se munceşte bine şi se petrece minunat”, ne-a declarat primarul comunei Laza, inginerul Emilian Agafiţei.

Într-adevăr, întreaga suflare adunată în mirificul cadru natural de pe lunca râului Racova a avut numai cuvinte de laudă la adresa echipei de la primăria Laza . Peste 2 000 de oameni din Laza, din Vaslui dar şi din comunele învecinate s-au adunat în zăvoiul de la Laza pentru a petrece la ziua comunei şi a participa la manifestările organizate de primărie pentru celebrarea acestui eveniment. Ziua a început cu o serie de competeţii sportive, fotbal, sah şi tenis de masă la care au participat mulţi tineri dornici să îşi arate măiestria sportivă. Competiţia de şah a fost atent supervizată de profesorul Constantin Grosu, fiu al comunei şi unul dintre cei mai importanţi promotori ai sportului minţii din judeţul Vaslui. La fotbal s-au „băgat” fostele glorii ale echipei locale Recolta, aflată mulţi ani pe podiumul diviziei judeţene de fotbal. După atâta alergătură, şah-maturi şi remize, cei din Laza au trecut la mici, bere şi distracţie. Spectacolul artistic oferit de primăria comunei a fost deosebit avându-l ca invitat de onoare pe maestrul cântecului popular Nicolae Glib care pur şi simplu a electrizat atmosfera. Nici ai noştri nu s-au lăsat mai prejos. Un spectacol extrem de agreabil şi gustat de numărul mare de participanţi l-au oferit: Silvia Ene, fanfara Rotaria şi solista de muzică etno Nadia. Sărbătoarea de la Laza s-a încheiat târziu în noapte şi oamenii au plecat mulţumiţi la casele lor cu gândul că anul care a trecut s-a încheiat cu lucruri bune pentru comuna lor şi cu speranţa că programul de investiţii al primăriei va continua şi în anul următor. Primarul Emilian Agafiţei i-a asigurat pe oameni de buna sa credinţă şi le-a spus că modernizarea comunei Laza va continua până va deveni o localitate cu adevărat europeană.

Vălenii au primărie nouă

De Sfănta Marie, locuitorii comunei Văleni au inaugurat un sediu nou de primărie şi au sărbătorit aşa cum se cuvine această mare realizare. Primarul Constantin Pintilie, om cu state vechi în administraţie s-a bucurat ca un copil de această realizare şi ne-a spus că aceasta a fost una dintre cele mai mari dorinţe ale sale ca primar al comunei: un sediu de primărie care să răspundă cerinţelor unei comune mari. „Mereu am considerat că avem nevoie de un sediu de primărie corespunzător unde să primim cetăţenii comunei şi să le rezolvăm probelemele. Am funcţionat pănă acum într-un sediu ce are peste 100 de ani şi care devenise impropriu desfăşurării activităţii de administraţie. Am reuşit cu mari eforturi să finalizăm această investiţie şi mă bucur enorm că am reuşit să o inaugurăm şi să o sfinţim în această sfăntă sărbătoare care-i şi hramul satului nostru. Este o clădire nouă, frumoasă dar mai ales funcţională şi reprezintă cartea de vizită a comunei noastre cunoscută pentru oamenii ei vrednici, harnici şi ambiţioşi. Oamenii din Văleni merită tot ce este mai bun şi noi cei de la primărie care ne aflăm în slujba lor încercăm să le rezolvăm toate problemele şi să le asigurăm măcar odată pe an clipe minunate de sărbătoare”, ne-a declarat Constantin Pintilie, primarul Văleniului.

Seria manifestărilor dedicate sărbătoririi zilei comunei a început la Văleni încă de la primele ore ale dimineţii cu o slujbă religioasă susţinută  de doi tineri preoţi ce slujesc enoriaşii din Văleni, părintele Andrei Chiprian şi părintele Mihai Răzvan Bumbu. La ora 13,00 a avut loc un simpozion cu tema Văleni, istorie şi cultură, susţinut de profesorul Dan Ravaru şi la care au participat nume avizate în domeniu cum ar fi: profesor Corneliu Bichineţ, prof dr Laurenţiu Chiriac cunoscutul şi talentatul poet Leonard Ciureanu precum şi venerabilul poet Ion Mâcnea de la Vetrişoaia. După simpozion, publiciştii Leonard Ciureanu şi Val Andreescu şi-au lansat cărţile: Momentul de nebunie şi lumină, respectiv Milenii, anotimpuri şi iubiri. În timp ce cunoscătorii şi-au luat porţia de cultură cea mai mare parte a oamenilor din Văleni a partcipat la Cupa 15 august la fotbal găzduită de stadionul din localitate denumit sugestiv Tractorul. La ora 18,00 s-a încheiat slujba de sfinţire a sediului primăriei şi a început distracţia. Spectacolul a fost susţinut de artişti îndrăgiţi de oamenii din Văleni şi aici îi enumerăm pe: Cătălina Costea şi Constantin Hurjui membri ai ansablului A lu’ Nelu şi membrii grupului folcloric de dansuri etnice din oraşului Murgeni conduşi de Nelu Buţă. Au întreţinut atmosfera cu zămbete şi voie bună Vasile Roznov, Elena Ţurcanu şi Dan Ailincăi. Oamenilor vrednici de la Văleni, primarul Constantin Pintilie le-a pregătit şi o plăcută surpriză aceasta constând în concertul extraordinar de muzică populară susţinut de soliştii: Ioan Cojocaru, Silvia Ene şi Lili Ciortan. Maifestările de la Văleni s-au încheiat în jurul orei 22,00 cu un magnific foc de artificii. Primarul Constantin Pintilie şi-a exprimat speranţa că la anul oamenii comunei pe care o conduce vor petrece mai bine ca în acest an când fondurile necesare organizării unor astfel de manifestări nu au fost dintre cele mai satisfăcătoare. „La anul poate va fi mai bine şi poate vom inaugura de Sfânta Marie alte obiective de maximă importanţă pentru comunitatea noastră. Poate criza finaciară se va sfărşi, noi vom fi sănătoşi şi vom reuşi să facem lucruri cât mai bune pentru oamenii din comuna Văleni”, a încheiat primarul Pintilie. (Marius HERMENIUC)

Leave a Comment