Google

Profesorii plătiţi tot mai prost

Written on:April 22, 2015
Comments
Add One

elevi clasa copyÎn ultimii 6 ani: minus 14% la salariile din învățământ, plus 13% în sănătate și plus 4% în administrația publică, dar cele din urmă rămân cu peste 60% mai mari decât în cele două domenii cheie pentru calitatea vieții.  

Salariile în învăţământ au scăzut în medie cu 14% din februarie 2009 până în februarie 2015, au crescut cu 13% în sănătate şi asistenţă socială şi cu 4% în administraţia publică. Sunt datele oficiale ale INS, care arată decalajul major, de peste 60% în salariile plătite din bani publici în favoarea administraţiei, faţă de cele două domenii cheie de care depinde direct calitatea vieţii şi şansa la un nivel de trai mai bun în România: învăţământul şi sănătatea.

E adevărat că îndemnizaţia unui parlamentar român echivalează cu ajutorul social acordat în Germania, dar salariile din învăţământ şi sănătate sunt şi mai grav decalate faţă de mediile europene. Aşadar, salariile trebuie crescute mai întâi în învăţământ şi în sănătate. Politicienii ar trebui să fie ultimii beneficiari de creşteri salariale, după ce reforma administrativ-teritorială şi a salarizării unitare s-ar fi tradus în îmbunătăţirea calităţii serviciului public. Azi puterea PSD eşuează grav în aceste reforme. Doar promisiunile şi jocurile de imagine ale PSD sub forma ’10 lei pentru votul tău’ înainte de alegeri nu rezolvă problemele structurale care persistă.

“Iată de ce noi am aşezat în centru programului PNL Sănătatea şi Educaţia, sisteme grav afectate care trebuie transformate în mecanisme de creştere şi dezvoltare pe termen lung. În ambele sisteme am inclus în programul nostru revitalizarea profesiei de medic şi a celei de dascăl, inclusiv prin pachete salariale care să reflecte complexitatea şi importanţa profesiei”, este opinia de azi a liberalilor. Din păcate n-au vorbit aşa şi c’nd erau la putere!

Leave a Comment