Google

Pe-n picior de plai, pe-o gură de Rai…

Written on:May 21, 2018
Comments
Add One

Cu nume de localități ce vin din negura timpului, cu o bogăție spirituală tradițională deosebită, cu oameni vrednici și peisaje de o frumusețe izbitoare, comuna Gârceni din județul Vaslui ar putea deveni oricând stațiune turistică de interes național.

Gârcenii de astăzi se prezintă călătorului ca o comunitate tradițional modernă, care mâine va fi mai frumoasă și mai atractivă decât astăzi. Modești dar aprigi locuitorii comunei Gârceni au știut să-și aleagă în fruntea lor, ani la rând, oameni cu suflet, oameni cu pasiune pentru meleagurile în care în trăiesc și de care și-au legat destinele. Doctorul veterinar care ocupă fotoliul de primar al comunei din 2016 l-a înlocuit pe tatăl său în această demnitate. Fostul primar Mircea Scutelnicu a muncit din greu pentru a reuși să realizeze anumite investiții importante în zonă. Erau mai puțini bani atunci dar a reușit, pentru că mereu a crezut în ceea ce face și a lucrat cu pasiune, fiind aproape de oameni, iar fiul domniei sale a preluat comunitatea cu „bune și cu rele”, cum spune moldoveanul și a lansat investiții deosebite. Numai anul acesta sunt contractate lucrări de asfaltare pentru circa 23 kilometri de drumuri. „Și cu sprijinul autorităților județene care vor asfalta drumul județean spre Slobozia, iar noi avem 10 kilometri de asfalt pe care-i facem, vom avea 23 de kilometri de drumuri asfaltate. Se schimbă situația în aceste condiții. Reușim să dăm o altă deschidere și avânt dezvoltării întregii zone”, spune doctorul Scutelnicu.

Nu se putea altfel, pentru că aici, pe dealuri mai aprige sau mai domoale, trăiesc oameni vrednici. Sus, unde se unește cerul cu pământul, Mănăstirea Mălinești păzește cu strășnicie meleagurile de o frumusețe deosebită. Comuna Gârceni este întinsă pe multe coline. Iernile sunt mai aprige aici și dau de furcă localnicilor, dar în ultimii ani procesul de modernizare al comunității a intrat în linie dreaptă. Când totul se face din suflet parcă pune și Dumnezeu mila, mai spun moldovenii. Un picior de plai și-o gură de Rai este întreaga zonă. Pădurile falnice păzesc zona și imprimă energie pozitivă oricui are curiozitatea să viziteze aceste locuri frumoase. Natura se îngăduie, cum spune moldoveanul, cu localnicii care mereu au căutat soluții de mai bine pentru ei și comunitatea lor.

Revenind la investiții publice, primarul Sorin Scutelnicu mai spune că 1,2 milioane lei înseamnă proiectele de modernizare a drumurilor anul acesta. Se modernizează drumuri de interes local în satele Gârceni, Dumbrăveni, Trohan, Racova și Racovița. O altă investiție vizează modernizarea căminului cultural de la Racova. Proiectul este cu fonduri europene și ajunge la 450.000 euro. „Vreau să fac fanfară de copii. Fanfara face parte din tradițiile comunei și trebuie să continuăm acest obicei. Mai facem un teren de sport sintetic și un parc tot cu fonduri europene. Investiția ajunge la 67.000 euro și contractul este semnat. Mai avem un proiect transfrontalier printr-un acord de parteneriat cu localitatea Șapte Bani, raionul Râșcani, Republica Moldova, în cadrul căruia vom achiziționa o autospecială pentru pompieri. Mai depun un proiect pentru asfaltarea altor drumuri. Nu mă costă nimic doar munca, deoarece consultantul este plătit când se aprobă proiectul. În regie proprie facem șanțuri din beton folosind forță de muncă de la ajutorul social. Sunt mulți și încercăm să-i convingem să-și găsească de lucru pe cei care pot. Șase școli sunt prinse la modernizare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) prima etapă. Sunt semnate contractele de lurări. Unele lucrări sunt subevaluate și vom încerca să suplimentăm suma alocată cu fonduri de la bugetul local. Tot la capitolul învățământ am terminat grădinița din satul Slobozia și acum copiii au condiții moderne. De asemenea, dispensarul de la Racova a fost modernizat în regie proprie. Parcul de la Dumbrăveni tot în regie proprie este făcut, la fel ca toate băncile din comună. În regie proprie o bancă ne costă 80 de lei, iar dacă am cumpăra-o ar fi câteva sute de lei. Încercăm să facem economii acolo unde este posibil”, a mai spus primarul comunei Gârceni.

Munca și pasiunea pentru lucrul bine făcut fac regulile la Gârcenii Vasluiului și rezultatele se văd. Pentru cei care n-au ajuns încă pe aceste meleaguri deosebit de frumoase mai trebuie spus că satele comunei vin din negura timpului la fel ca și vrednicia și credința oamenilor acestor locuri. (B. A.)

Leave a Comment