Google

Natural versus aritificial

Written on:February 16, 2014
Comments
Add One

floarea-soarelui-la-plus-infinitTeflonul a fost descoperit de Roy J. Plunkett, chimist la firma Du Pont. Compania, proprietate a familiei du Pont de Nemours, este înregistrată în statul New Jersey. Are renumele de a fi una dintre cele mai vechi din SUA, fiind înfiinţată în anul 1802. Du Pont a obţinut prima şarjă de teflon în 1938. Chimic, teflonul este politetrafluoroetilenă, substanţă asemănătoare plasticului, obţinută din amestecul unor perfluorinate. Are stabilitate termică suficient de bună pentru a fi utilizat la confecţionarea garniturilor necesare instalaţiilor prin care circulă fluide cu temperaturi ridicate. Este uşor prelucrabil prin aşchiere şi are coeficientul de frecare foarte redus, motiv pentru care se recomandă la execuţia lagărelor supuse eforturilor mecanice moderate. Din teflon se produc ţesături speciale sau piese de mobilier. Se foloseşte şi la acoperirea vaselor de gătit. Această ultimă aplicaţie este supusă acuzelor. Se arată că stabilitatea teflonului, satisfăcătoare pentru echipamentele industriale, este total insuficientă în procesele de preparare a alimentelor. La temperatura necesară gătitului materialul degajă particule şi gaze toxice care contaminează chimic hrana. Contaminanţii sunt bioacumulabili, adică nu se elimină, ci se depozitează în organism depăşind limitele de toleranţă. Teflonul, se spune, degajă noxe şi atunci când este frecat în vederea curăţării vasului. Ca riscuri induse de utilizarea teflonului la gătit sunt enumerate cancerul, colesterolul mărit, îmbolnăvirile inimii, ficatului şi rinichilor. Compuşii fluorului  pot duce la debilitate mintală. Aşa zisa economie realizată prin utilizarea vaselor teflonate are cu siguranţă un mare păcat: lipseşte organismul de beneficiile uleiurilor vegetale, substanţe grase prin  excelenţă.

În organism grăsimile, denumite şi lipide, au rol constitutiv, fiind întâlnite în structura tuturor celulelor vii. Cea mai mare pondere în alcătuirea creierului o are lecitina, care este o grăsime. Căldura corpului şi lucrul mecanic produs de muşchi sunt datorate în mare parte  oxidării grăsimilor. Lipidele, care au cea mai mare densitate calorică, asigură rezerva energetică care permite corpului să reziste la eforturi, frig, foamete şi boli, protejează mecanic organele interne prin amortizarea şocurilor şi asigură transportul vitaminelor liposolubile. Uleiurile vegetale sunt principala sursă de acizi graşi esenţiali, substanţe lipidice care nu pot fi sintetizate de organism, dar care au rol hotărâtor în dezvoltarea şi buna funcţionare a acestuia. Lipsa acizilor graşi esenţiali este responsabilă pentru întreruperea creşterii organismelor tinere şi oprirea proceselor de regenerare, uscarea şi îmbolnăvirea pielii, apariţia leziunilor cutanate, căderea părului şi fragilitatea capilară, degenerarea grasă a ficatului, apariţia leziunilor pe ficat şi rinichi, tulburările funcţiei de reproducere, diminuarea performanţelor intelectuale, atenţiei şi capacitatăţii de concentrare. Acizii graşi esenţiali cresc rezistenţa la infecţii, asigură buna funcţionare a sistemului imunitar, permit eliminarea colesterolului, reglează metabolismul şi contribuie la creşterea masei musculare. Sunt o pavăză împotriva cancerelor, se arată în cartea “Istoria ascunsă a cancerului”, scrisă de Brian Peskin şi Amid Habib. Stephen Cunnane, profesor la Universitatea Sherbrooke din provincia canadiană Quebec, afirmă că “nu există niciun alt organ care să conţină mai mulţi acizi graşi decât creierul”. Omul de ştiinţă concluzionează că este  absolut obligatorie administrarea acestora în hrana copiilor şi gravidelor. Acizii graşi esenţiali produc direct unii hormoni sau contribuie la formarea altora. Hormonii amintiţi sunt steroizii care declanşeaza reacţia de apărare a organismului la tensiune nervoasă şi stres, estradiolul şi testosteronul răspunzători de dezvoltarea caracteristicilor feminine, respectiv masculine şi eicosanoizii cu rol determinant în funcţionarea aparatului circulator. Uleiurile vegetale sunt bogate în vitamine liposolubile.Vitamina A măreşte rezistenţa la infecţii, îmbunătăţeşte vederea, ajută procesele de creştere la copii, combate cariile dentare, reglează tensiunea arterială, reglează somnul, asigură functionarea ficatului şi a glandei tiroide. Vitamina D, antirahitică, este esenţială pentru dezvoltarea fizică a copiilor. Vitamina K permite coagularea sângelui. Lipsa vitaminei K produce hemofilia. Colina este prezentă în ţesuturile sistemului nervos central şi periferic. Vitamina E este antioxidantă, puternic anticancerigenă, încetineşte îmbătrânirea, asigură corecta funcţionare a glandelor endocrine şi sexuale, favorizează depunerile energetice de glicogen din ficat şi muşchi. Conf. Dr. Iuliana Vintilă împarte grăsimile alimentare în trei clase, după valoarea nutriţională. În prima clasă cu valoarea biologică cea mai ridicată intră uleiurile de floarea soarelui, soia şi germeni de porumb. Cu cinci milenii inainte de Hristos, tamilii, care locuiesc în statul indian Mysore şi în Ceylon, au produs ulei din susan, plantă numită de ei “ellu”. Substantivul tamil a devenit “elais” în elină, “oleum” în latină, “ullir” în albaneză, “ulei” în română. Vechii greci considerau uleiul aur lichid, deci o minune a naturii, iar cum spunea poetul Dante Alighieri, “Natura este arta lui Dumnezeu cel Veşnic”. (Marian  Rotaru)

Leave a Comment