Google

Mălinii lui Labiş au frumuseţi Dumnezeieşti, poezie, investiţii publice de anvergură şi toate la un loc dau zonei o imagine de staţiune turistică

Written on:October 7, 2014
Comments
Add One

La Mălini investiţiile publice sunt dublate de investiţii private

vetrisoaia malini 3 oct 2014 047Dacă n-ar fi fost comunităţi atât de frumoase, dacă n-ar fi fost oameni gospodari şi mândri de locurile unde trăiesc am fi fost mai săraci pentru că n-am fi avut aceste frumuseţi cântate în versuri de geniile timpurilor. Mălinii lui Labiş se prezintă astăzi mai frumos decât ieri iar mâine se vor prezenta şi mai frumos decât astăzi. Asta e impresia tuturor celor care trec de poarta de intrare în frumoasa comună care cuprinde toate formele de relief de la şes la munte. Ultima dată când am fost am descoperit aproape de intrarea în comună o parcare amenajată mai bine decât cele de pe drumurile naţionale ale patriei. E meritul administraţiei locale care vine în întâmpinarea turiştilor şi a tuturor vizitatorilor punându-le la dispoziţie facilităţi pentru a le face vizita mai frumoasă. Până la urmă e ceva normal să încerci să dezvolţi comunitatea folosind oportunităţile existente. Dar nu peste tot e aşa, din păcate.

Spuneam aşadar că astăzi e mai frumos la Mălini decât ieri, iar mâine va fi mai frumos decât astăzi. Şi nu greşim cu ceva pentru că an de an aici se realizează investiţii publice mai mici sau mai mari care contribuie la ridicarea nivelului de trai al cetăţenilor. Iar aceste investiţii publice sunt dublate de investiţii private în special pe latură agroturistică ceea ce face din Mălini o adevărată staţiune turistică. S-a spus şi s-a vorbit mult de pârtia de schi Pojorâta de la Mălini. La început au fost mai mulţi cârtitori dar acum toţi sunt de acord că ideea pusă în practică de administraţia locală, condusă de acuşi trei mandate de primarul Petru Nistor, a venit ca o „mănuşă” pentru comunitate şi pentru întreaga zonă. Pârtia de schi şi frumuseţile zonei au condus la construcţia de pensiuni turistice, ceea ce arată că în curând comuna Mălini va fi o adevărată staţiune turistică. În această direcţie merg în continuare eforturile administraţiei locale. În centrul comunei a fost amplasat un ceas într-un turn care provenea de la o fostă centrală termică. Mai departe mergând spre pârtia de schi, călătorul vede în zare o biserică deosebit de frumoasă, construită din lemn şi sculptată, o adevărată operă de artă. Obiectivul este construit cu sprijinul Primăriei şi va avea şi un centru social pentru bătrâni. Tot ca noutate la Mălini se amenajează un complex cu saune, salină, bazin cu apă caldă, sală de fitness în vecinătatea sălii de sport din comună. Acestea sunt doar câteva aspecte care arată grija administraţiei locale pentru dezvoltarea în ansamblu a comunităţii. Nu am început reportajul de faţă cu marile investiţii aflate în diferite stadii de execuţie tocmai pentru a arăta că investiţiile publice sunt gândite la Mălini în cadrul unui plan amplu de dezvoltare a întregii zone.

Gospodarii locului nu au acceptat fostul CAP, zona nefiind colectivizată şi din acest motiv aici este o altfel de atmosferă. Oamenii gândesc dintotdeauna cum să-şi dezvolte prin forţe proprii gospodăriile. Şi reuşesc.

Drumuri asfaltate, apă curentă şi canalizare, grădiniţă nouă la Poiana Mărului…

Îmbinând plăcutul cu utilul, lansând proiecte mai mari sau mai mici, sprijinind iniţiativa privată, comuna Mălini a reuşit să se dezvolte armonios în ultima perioadă. Mai tot timpul pe teren prin comună sau la judeţ cu treburi primarul Petru Nistor stă puţin în birou şi este greu de găsit. Dar pentru puţin timp am reuşit să dialogăm cu domnia sa după care am rămas în compania viceprimarului, fost ofiţer de aviaţie stabilit în comuna Mălini, un interlocutor deosebit de plăcut, la fel ca primul gospodar. Ambii se gândesc permanent cum să dezvolte comuna şi vorbesc despre Mălini cu pasiune ceea ce arată clar de unde vine dorinţa permanentă de a fi în frunte şi mândria locului dacă vreţi. La Mălinii lui Labiş oamenii sunt mândri şi muncitori, mereu vor să fie primii în toate. Cine nu a fost pe acele meleaguri deosebit de frumoase nu ştie ce înseamnă frumuseţea şi vrednicia.

Ca imagine de ansamblu comuna Mălini parcă e pictată de un stăpân desăvârşit al penelului. De la intrare, trecând prin poarta în stil bucovinean, am lăsat în urmă parcarea unde călătorul are la dispoziţie şi o hartă pentru a se orienta, apoi mergem spre centrul satului şi întâlnim panouri care semnalizează prezenţa pensiunilor, a pârtiei de schi şi a altor frumuseţi ce sunt la dispoziţia vizitatorilor. Altfel spus, un turist ajuns la Mălini nu se poate rătăci, el ajunge să vadă tot ce este frumos aici. Din asta reiese că ospitalitatea moldovenească vestită peste lumi e la ea acasă la Mălini.

Vorbind cu echipa de conducere a Primăriei am aflat că un proiect pentru asfaltarea drumului comunal 12 B este depus la Ministerul Dezvoltrii, alt proiect pentru modernizarea Căminului cultural este la Compania Naţională de Investiţii, iar pentru un proiect mare ce include alimentare cu apă în toată comuna şi canalizare se aşteaptă fonduri europene. „Avem la <<cheie>> o grădiniţă la Poiana Mărului cu fonduri guvernamentale. Căminul cultural care-i din 1964 trebuie modernizat şi avem un proiect care include şi dotare, valoarea fiind de circa 12 miliarde lei vechi. Am mai prins un contract pentru modernizarea prin asfaltare a drumului comunal 12 B. Avem apoi un proiect mare pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi înfiinţarea acestor servicii acolo unde nu sunt. Apa din fântâni nu e calitativă acum şi urmărim să realizăm reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare în toată comuna. Apa o vom capta din Suha Mare. Astfel vom asigura apă de calitate pentru toate cele şase sate ale comunei. Am reuşit să amenajăm două parcări, iar în centru am montat un ceas care dimineaţa cântă imnul României, Deşteaptă-te române, iar la amiază imnul Europei. Este ceva util comunităţii de care vizitatorii se arată încântaţi.

Îmbucurător pentru comunitate este faptul că se dezvoltă şi investiţiile private. Este un băiat care face o pensiune cu fonduri proprii în valoare de circa 500.000 euro, cu piscină şi toate utilităţile necesare. Lucrează cu oameni din comună, cumpără materiale de construcţii de aici, plăteşte impozite aici, deci contribuie la dezvoltarea zonei. În total sunt cinci pensiuni care se construiesc pe lângă cele existente. Unii au apelat şi la fonduri europene”, a spus primarul Petru Nistor.

Am plecat apoi să vizităm comuna împreună cu viceprimarul comandor. Am oprit prima dată la complexul care se amenajează lângă sala de sport. Acolo se amenajează două saune, una uscată şi alta umedă, un salon căptuşit cu sare, două saloane cu aparatură pentru gimnastică, bazin cu apă sărată şi vestiare. „Dăm astfel o utilitate mai mare sălii de sport folosind şi o parte din amenajările existente, dar o astfel de investiţie este motivată şi de faptul că aici vremea e mai mereu rece şi umedă, că suntem la munte şi oamenii au probleme cu reumatismul. Într-o lună va fi dat în folosinţă”, a spus viceprimarul comunei. Tot în centrul comunei este casa memorială a poetului Nicolae Labiş, iar peste drum un spital. Merită remarcată imaginea de ansamblu care arată vrednicia oamenilor acestor frumoase locuri.

Mai departe am oprit la monumentul arhitectural unicat în toată zona. E vorba de biserica din lemn în stil maramureşean. Începând cu poarta de intrare care-i frumos sculptată în lemn, continuând cu aşezământul spiritual care se înalţă până la cer şi aşezământul social pentru bătrâni, totul este aranjat ca într-un tablou al unui celebru pictor. De acolo panorama este deosebită. În stânga e teren drept, iar în zare vârfurile dealurilor şi munţilor ilustrează infinitul. O imagine deosebită care parcă dă mai multă energie privitorului. Locul ales pentru frumoasa biserică este deosebit.

„Zilele trecute a avut loc festivalul naţional de poezie Nicolae Labiş iar primăria a sprijinit manifestările culturale. Festivalul funcţionează de 46 de ani şi anul acesta s-a realizat ca urmare a colaborării dintre Primărie şi Consiliul judeţean Suceava. Tot pe latură cultural-tradiţională trebuie să menţionez că avem o clădire în care vom amenaja un muzeu etnografic. Primăria şi toată comunitatea s-au implicat în sprijinirea unor cetăţeni care au avut parte de anumite evenimente neplăcute. La o spălătorie auto a avut loc o explozie urmată de un incendiu care a ars totul. Comunitatea s-a implicat şi dat o mână de ajutor pentru refacere. Acestea au fost cheltuieli neplanificate dar problemele s-au rezolvat. O preocupare a noastră a fost şi pentru modernizarea şcolii de la Poiana Mărului. Acolo s-au amenajat toalete interioare, a fost montată centrală termică pentru a se asigura confortul copiilor şi cadrelor didactice”, a spus în continuare viceprimarul comunei.

Drumul Baltagului prin Munţii Stânişoarei

Dintotdeauna au fost locuite şi căutate de oameni vrednici aceste meleaguri frumoase. Pe vârful Stânişoarei, ne spune viceprimarul Amariei, a fost Crucea Talienilor care a căzut în cel de-al doilea război mondial. Pe acolo trece Drumul Baltagului. Crucea Talienilor de pe Munţii Stânişoarei va fi reconstruită în varianta originală, iar acolo se va face un adăpost şi o parcare. Administraţia locală mai are în vedere să creeze un traseu pentru ATV, motociclete, un circuit absolut prin sălbăticie. De asemenea, Drumul Baltagului va fi refăcut. Aceste preocupări ale administraţiei locale din Mălini arată clar că exploatarea oportunităţilor locului şi îndreptarea către agroturism dau rezultate bune. Ajungând la mediul privat trebuie să menţionăm că în comuna Mălini funcţionează 3 secţii de prelucrare a laptelui, una este la nivel de o fabrică mai mică, un atelier de reparaţii auto la nivel european, spălătorie auto, două dispnesare umane, 3 laboratoare stomatologice şi tot aici se va da în funcţiune o policlinică de nivel european. De asemenea, sunt două farmacii umane, o farmacie veterinară, un supermarket şi mai multe pensiuni care asigură condiţii foarte bune turiştilor. După finalizarea proiectelor începute comuna va avea peste 500 locuri de cazare. Zonele sălbatice din comună atrag turiştii dar şi amatorii de ciclism. Două cluburi din Suceava vin an de an şi fac trasee prin Munţii Stânişoarei. Adunând aceste realităţi ajungem la tabloul pe care-l ilustram pe scurt chiar de la începutul reportajului de faţă. Comuna Mălini a devenit în ultimii ani o locaţie turistică importantă în zonă şi din ce în ce mai căutată. Turiştii pot vedea pe lângă natura sălbatică în toată splendoarea ei, truda omului de a-şi asigura un trai mai confortabil. Administraţia locală s-a implicat şi-n construcţia de stâni şi adăposturi pentru vite. Sunt 16 stâni care asigură toate condiţiile de igienă necesare şi 13 adăposturi pentru vite. Acestea sunt construite de circa 3 ani şi sunt amplasate pe munte. Îmbinând tradiţiile cu nevoile actuale, la Mălinii lui Labiş din judeţul Suceava realitatea arată altfel, aici totul în jur e mai frumos, graţie trudei de zi cu zi a întregii comunităţi.

Am plecat de la Mălini încrezători că frumuseţea zonei, rezultatele obţinute de aceşti vrednici gospodari se pot transpune la nivelul regiunii Moldova şi, de ce nu, la nivelul întregii ţări. Aceasta este cheia dezvoltării pe termen lung. (Ciprian PANAGACHI)

Leave a Comment