Google

La talpa țării judecata-i înțeleaptă

Written on:December 12, 2017
Comments
Add One

Învățătura strămoșească e carte de căpătâi pentru gospodarii de la Vutcani, județul Vaslui.

Puține comunități mai trăiesc astăzi respectând principii morale ce vin de mii de ani. Aceste principii au stat la baza continuității moldovenilor pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Primar înseamnă să fii fruntaș în primul rând. Așa a fost dintotdeauna. Se mai respectă regula pe ici pe colo și unde se respectă e vizibil. Nu degeaba înaintașii își alegeau pe cei mai vrednici în frunte. Și au rezistat în acest colț de Rai vânat de toți din jur. Se spune despre județul Vaslui că-i zona cea mai săracă. Alții au spus că-n Harghita și Covasna e mai greu, e mai multă sărăcie. Nu-i adevărat. Indiferent de zona în care mergem omul sfințește locul și totul ține de vrednicia localnicilor.

Astăzi vorbim de o comună mică din județul Vaslui, o comună de vechi răzeși, locul din care au plecat multe personalități ale României. Aici au primit în primii ani de viață educație sănătoasă. Vutcaniul e unicat în România modernă din mai multe considerente. La alegerile locale nu-i bătălie pentru că oamenii de aici nu se lasă conduși de instincte primare, cum ar fi rachiul și căldarea colorată în culorile vreunui partid. Totodată, continuitatea la primărie face din această comunitate de oameni vrednici un model de succes.

Părăsind europeanul spre Bârlad, călătorul intră pe un drum județean ca să ajungă la Vutcani, într-o comună mică de vechi răzeși care a dat țării oameni de valoare în multe domenii. E greu să-i găsești pereche acestei zone. Urmașii foștilor răzeși ai lui Ștefan cel Mare au ceva deosebit. După vreo două dealuri și văi, călătorul coboară abrupt în Vutcani. La intrare surprinde poarta care-i unicat în zonă. O construcție simbolică din cărămidă arată statornicia și vrednicia gospodarilor pe aceste meleaguri străjuite de dealuri mai aprige ori mai domoale precum vorba înțeleaptă a moldoveanului. Parcă nu mai contează că nu se încumetă cineva să intre-n competiție electorală alături de primărița Silviana Bahrim. Contează însă că gospodarii acestor meleaguri știu să-și aleagă în frunte pe cel mai vrednic. Așa s-a dezvoltat o comună mică, în timp ce altele mai mari așteaptă. Ce? Nu se știe. La Vutcani timpul curge altfel. Unii ar putea spune că timpul merge mai încet aici, însă nu-i așa pentru că Vutcaniul de astăzi e o comunitate mult mai dezvoltată decât multe alte zone din județul Vaslui, din Moldova și din țară care au „pretenții”. Tradiționalul este adus în prezent, investițiile publice au ridicat nivelul de confort pentru localnici și de aceea Vutcaniul este unicat. Comunele mici sunt dezavantajate când vine vorba de finanțare. S-a vorbit chiar de comasarea unor comune, se vorbește de zone metropolitane și s-a mai vorbit de accesul greoi la finanțare în cazul comunelor mici. Comasarea și apariția zonelor metropolitane cică ar fi soluții pentru dezvoltarea unor comunități mai mici.

Totul e altfel la Vutcani. Comuna a avut proiect de 2,5 milioane euro, când alte comunități locale nici măcar nu se treziseră. Primărița Silviana Bahrim a fost prima, ca de obicei, care a făcut un proiect de felul acesta și a reușit. Apoi, comunele mici n-au mai avut acces la astfel de fonduri europene. Aici se lucrează ca într-o familie mai mare. Așa a fost dintotdeauna. Frumusețea moldovenilor o găsești pe aceste meleaguri.

Pe dealul care străjuiește Vutcaniul intensitatea vântului e mare tot anul. Aici s-a amenajat un parc eolian în urmă cu ceva timp. Dacă-i comună mică și încasările la bugetul local sunt modeste. Soluții de dezvoltare se găsesc, spune apriga primăriță de la Vutcani. „Suntem comună mică, dar am încercat permanent să atragem fonduri pentru dezvoltarea zonei. Ce am reușit și ce nu socotesc oamenii”, afirmă primărița Silviana Bahrim.

Prin sat sunt drumuri asfaltate, iar drumul spre Barboși, o localitate dintr-o comună vecină, va fi terminat. Vutcaniul nu-i așa de aproape de europeanul spre Bârlad, ba s-ar putea spune că-i ascuns printre dealuri. Comuna însă a înregistrat o dezvoltare susținută în ultimii ani.

Continuarea reportajului o citiți în ediția tipărită a ziarului regional Informatorul Moldovei de miercuri 13 decembrie 2017.

Leave a Comment