Google

Interesele de partid primează in faţa interesului naţional sau penalul meu e mai puţin penal decât al tău

Written on:June 29, 2014
Comments
Add One

saracie caric os copyPNL şi-a schimbat liderul, Tăriceanu îşi face partid ca să candideze la preşedinţie, PSD a rezolvat problema incompatibilităţilor, PMP face opoziţie aberantă, dreapta se vede altfel în teritoriu decât la centru, orgoliile personale şi interesele din plan local nu corespund cu cele de la centru, iar DNA mai „ascunde” câte un lider marcant – săptămâna aceasta Stavarache de la Bacău decontează „afacerile” cu terenuri, acestea sunt coordonatele săptămânii politice încheiată nu demult.

Să începem cu începutul. Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene, a hotărât să dea o lovitură băncilor obligându-le să convertească toate creditele în valută ale cetăţenilor în moneda naţională. Asta înseamnă o scădere importantă a ratelor la credite pentru cetăţeni, deci venituri mai mari pentru populaţie. Tot Ungaria lui Viktor Orban a redus drastic facturile la curent electric şi la gaz metan pe care le plătesc cetăţenii. Atenţie vorbim de societăţi private în domeniul bancar, gaze, electricitate şi de Guvern! Altfel spus Guvernul ungar se „luptă” cu societăţile private şi a găsit calea să le „convingă” să-şi reducă profiturile în folosul cetăţenilor. Mai mult decât atât vorbim de o ţară fără rezerve de petrol! Şi mai vorbim de o ţară membră a Uniunii Europene, dar aici, ca în mai toate statele europene, se aplică reguli proprii nu se umblă cu minciuni ca-n România. În România orice scumpire, orice bir, orice măsură este pusă în cârca Uniunii Europene. Cine crede e treaba lui! Şi sunt mulţi care înghit o astfel de gogoaşă. Acum însă acei care cred minciunile Guvernului au posibilitatea să-şi deschidă ochii şi să observe că nu Europa dictează prostiile şi hoţiile pe care le fac guvernanţii români. De menţionat este că nu vorbim doar de Guvernul Ponta ci de toate guvernele post decembriste.

Iohannis este noua speranţă a PNL, iar Antonescu ar candida la prezidenţiale

Am ajuns la interesul naţional, adică interesul general al cetăţenilor şi interesul de partid. Ca de obicei, în ultimul sfert de secol, interesul naţional nu există, funcţionează doar interesul de partid. Liberalii şi-au ales alt preşedinte, care evident va fi condus din umbră de fostul preşedinte Crin Antonescu. Asta după ce liberalii au lăsat barca puterii, dar numai în plan central, ieşind cică din USL. Iohannis, un cetăţean care a folosit o organizaţie înfiinţată pe criterii etnice pentru a ajunge sus, la tortul puterii centrale, a avut o ascensiune fulminantă în PNL. Probabil n-are un an de când s-a înscris în PNL şi iată-l preşedinte. Cui foloseşte? S-a bătut monedă pe aşa zisa apartenenţă etnică germană a lui Klaus Iohannis şi acesta cică ar fi omul proverbial. Dacă va fi ales preşedintele României mergându-se pe acest considerent e grav. Apartenenţa etnică e o poveste, iar activitatea lui ca primar la Sibiu nu înseamnă mare scofală. Dar spălatul creierelor continuăşi mitul neamţului s-ar putea să învingă. Apropo de nemţi, după al doilea Război Mondial, toţi, de la vlădică până la opincă, mâncau la gamelăşi munceau cot la cot, iar voluntariatul era curentul de bază al construcţiei ţării. Câte din aceste argumente sunt valabile în România, chiar condusă de fostul şef al etnicilor germani?

Venind în teritoriu vedem, în primul rând, că opoziţia de la centru înseamnă prezenţa în continuare a unor directori puşi de liberali în funcţii de conducere pe la instituţiile statului şi mai vedem prin judeţele Moldovei o dispută pe alte funcţii (viceprimar, vicepreşedinte de CJ), dar şi strigăte de nesupunere sau mesaje de iubire pentru dezertatul din PNL care-şi face partid, respectiv expremierul Călin Popescu Tăruiceanu, omul cu o mulţime de neveste. Crede cineva că situaţia e dată de principii morale, convingeri politice sau altceva de genul acesta? Dacă da se înşeală amarnic. Un directoraş de pe la o Casă de sănătate, să spunem, mai face pantofii liderului judeţean de partid aflat la putere pentru a sta în acel fotoliu, nu pentru că ar crede în nu ştiu ce principii. De bază este principiul propriului portofel. Unii au afaceri de întreţinut, alţii vor să-şi „dezvolte” conturile de prin cele străinătăţuri şi aşa mai departe. Iar despre ideile, statutul, principiile politice ale partidului care l-a propulsat în fotoliul de director al unei instituţii publice, acestea sunt pentru adormit copiii, dar nici aceştia nu mai adorm cu aşa minciuni.

În aceeaşi ordine de idei, noile alianţe şi ne referim aici la PSD-PPDD şi PNL-PDL nu cad bine la stomacul unora. „Iluştrii” pepededişti (a tunat şi i-a adunat) de prin teritoriu s-au văzut acum pe lângă ciolanul puterii şi nu ştiu cum să lingă măduva. Dacă până acum urlau combătând orice (avem exemple de neghiobie în multe consilii locale şi judeţene, inclusiv la Vaslui), acum parcă ar întoarce macazul, dar cine-i mai crede? Oricum loazele care au prins câte o funcţie pe baza defunctului PPDD vor fi amintire peste cel mult doi ani. Spuneam de neghiobii în Consilii locale. La Vaslui avem un exemplu pepededist de nădejde. Omu’, inginer de calorifere, făcut inginer probabil la apelul bocancilor, emite numai aberaţii contestând orice proiect iniţiat de administraţia locală. Cum va face el alianţă cu PSD şi cum va mai fi Gică contra? Am pomenit de acest cetăţean-bufon pepededist de la Vaslui doar aşa pentru destindere.

Revenind la alianţa PNL-PDL, spuneam anterior că nu prea multor liberali (şi invers e valabilă afirmaţia) le cade bine la stomac această iubire din interes. La Vaslui, de exemplu, şeful pedeliştilor senatorul Marian, intrat pe uşa din dos în Parlamentul României, a fost şeful peneliştilor, apoi i-a înjurat serios, după care acum poate reveni pe poziţia de şef al noului partid. Încurcate-s căile politicii e adevărat, iar liberalii vasluieni nu prea au un lider serios, aşa că s-ar putea să defileze Marian spre şefia filialei judeţene. Cine să-i facă opoziţie? Doctoraşul cu gip de la Huşi? Sau celălalt liberal tot de la Huşi, Dan Bordeianu? Ori poate Liviu Iacob, revoluţionarul care n-a făcut revoluţie dar a încasat beneficii uriaşe!

La Iaşi situaţia e şi mai simplă, acolo toţi pupă pulpana boierului Gigi. Că vorbim de PDL sau PNL tot aia e! Liberalul şef Cristian Adomniţei, omul care a pus camere de luat vederi şi-n closetele Consiliului Judeţean, ca să descopere dacă nu cumva există infiltrat prin CJ vreun om de-al KGB, Mosad etc, se „războieşte” cu Gigi doar aşa de ochii lumii. Amândoi au pozat şi pozează frumos în ziarele proprii tipărite pe bani publici. Până la urmăştie o lume întreagă cum se fac „afacerile” la nivelul CJ Iaşi!

Pământul dăunează grav libertăţii şi la Bacăul

Bomba săptămânii, dacă se mai poate numi bombă arestarea unui hoţ de politician (scuzaţi pleonasmul!), este arestarea şefului PNL Bacău, nea Romică Stavarache. El, omul bun la împărţit terenuri, se pare că nu s-a săturat de pământ şi pământul îl înfundă. Tot pământul i-a dat şi exprefectului de Iaşi, Rad Prisăcaru, vreo 6 ani după gratii, iar de aici concluzionăm că pământul dăunează grav libertăţii. Nea Romică Stavarache a fost încolţit puţin de procurorii de la DNA şi a trecut pe după gratii, iar acum este judecat sub control judiciar (noroc de noul cod penal!). I-a pierit cheful săracu’ de a mai candida la onorabila funcţie de vicepreşedinte al PNL. N-ar fi fost o problemă să fie iar vicepreşedinte că liberalii şi cam toate celelalte partide care contează în România au penali, iar unele i-au ţinut pe infractori în fotolii ministeriale până au fost duşi cu duba, definitiv, după gratii. Dar omului cică i-a venit onoarea în noaptea petrecută după gratii!

Despre afacerile penale cu terenuri care l-au trimis în judecată pe Stavarache se poate spune doar că sunt multe reclamaţii deoarece interesul pentru Bacău a fost mare chiar de când a preluat acesta fotoliul de primar. Şi poate n-a ştiut doar să se lingă pe degete de mierea cu care lucrează!?

Antonescu ar candida la preşedinţie

Altă bombă săptămâna trecută a fost afirmaţia fostului preşedinte al PNL, Crin Antonescu, legat de alegerile prezidenţiale. Omu’ a zis că nu ar vrea să candideze pentru fotoliul de preşedinte, dar dacă va fi obligat o va face. Cam la fel ca Victor Ponta. „Asta nu e decizie pe care o iau, eu nu pot împiedica pe nimeni, dar de asemenea eu nu insist. Ceea ce am spus din capul locului, am spus limpede, nu doresc să candidez. Consider că trebuie căutată o variantă cu mai multe șanse. Dacă în urma unor cercetări se va ajunge la concluzia că trebuie să candidez, eu nu mă dau în lături”, a spus la congresul liberalilor Antonescu. Aşadar, rămâne cum am stabilit!

PSD a rezolvat problema incompatibilităţilor

Un alt punct fierbinte al săptămânii trecute, omis de pe agenda publică plină cu de-alde Izaura, a fost actul normativ care scuteşte de incompatibilităţi pe aleşii locali. Nu cred că poate fi atât de rău acest lucru. Dintotdeauna am mers pe principiul că primarul, preşedintele de CJ, adică ordonatorul de credite trebuie să aibă „mână liberă” în gestionarea banului public ce stă în pixul domniei sale, dar totodată trebuie să aibăşi responsabilităţi clare şi să-şi guverneze activitatea după legi clare. Cred că acest aspect e cel mai important, să fie legi clare care să precizeze fără dubii ce se poate face şi ce nu. Şi mi se mai pare aberant faptul ca după câţiva ani să apară dosare penale pe numele unor aleşi locali pentru anumite situaţii validate juridic şi de prefecturi la momentele respective. Cum juristul Primăriei şi apoi Prefectura, adică mâna Guvernului în teritoriu, spun că e legală o anumită măsură madoptată de primar şi Consiliu Local, iar altă instituţie a statului român descoperă după 2-3 ani că este ilegală, ba mai mult de atât e infracţiune? Dacă e în interiorul unei societăţi care-i este în subordine, de exemplu, ce poate fi rău în adta? Ba dimpotrivăştie mult mai bine cum se cheltuie banul public alocat tot de domnia sa. Problema cu incompatiblitatea dintre o funcţie de primar şi cea de membru în Consiliul de Administraţiei al unei societăţi subordonate Consiliului Local e o aberaţie. Primarul aşadar dispune alocarea unei sume de bani unei societăţi din subordinea Primăriei dar nu trebuie omul săştie şi cum sunt cheltuiţi banii. Săştie din interior mă refer, nu din presă ori din informări idioate. Şi mai sunt o serie de imbecilităţi privind incompatibilităţile care ar trebui eliminate. Dacă stăm „strâmb” şi judecăm „drept” vom vedea că acei „incompatibili” care au furat din banul public au fost condamnaţi. De ce să fie eliminaţi de pe terenul deciziei şi cei care nu au furat din banul public, adică acei oameni care încearcă să gestioneze cât mai eficient banul public? Asta e problema. Vrem să se dezvolte comunităţile sau ne jucăm de-a uite funcţia, nu e funcţia, e incompatibil, nu e incompatibil, adică hărţuim un om, un ales doar pentru ca o instituţie a statului să aibă treabă?

PMP face opoziţie idioată că aşa a primit ordin de la centru

Madam Elena, şefa en titre a PMP, conduce partidul cu mână de „fier”. Ce decide „măria sa” de la centru asta „cântă” „copilaşii” din teritoriu. În urmă cu vreo două săptămâni am avut nefericita inspiraţie de a merge la o aşa zisă conferinţă de presă a PMP Vaslui. Am spus aşa zisă conferinţă de presă pentru că oamenii care au prezidat respectiva întâlnire nu prea ştiau ce să facă. Au citit vreo doi de pe nişte „bileţele” că tot îs la modăşi tot de la şefa lor vine termenul în politica românească, exact ce le-a transmis şefa de la centru şi atât. La întrebări e cam greu să răspunzi asta am înţeles însă chiar să fii în politicăşi să nu ai un punct de vedere cu privire la probleme curente din plan local sau central parcă-i prea de tot. Dar aceşti domni de la PMP sunt hotărâţi, că aşa au primit ordin de la centru şi următoarea săptămână iar conferinţă de presă. N-am mai făcut prostia să pierd timpul acolo, dar din ce am auzit şi din ce am văzut în plan central oamenii s-au apucat să combată anumite propruneri ale Guvernului susţinute de o mare parte a populaţiei. Păi cu aşa opoziţie, parcă „tânăra” speranţă a politicii româneşti se dovedeşte a fi o hoaşcă surdă la nevoile poporului.

Părerea mea e că o conferinţă de presă, pe plan local, al unui partid ce se vrea nou pe scena politică românească, care vrea să se afirme, înseamnă o temă de interes general, dar nu copiată din presa centralăşi cât mai multe teme de interes local, pentru că vorbim de o filială locală. Însă oamenii ascultă orbeşte de tanti Lenuţa. Asta e până acum singura politică a PMP.

Cam aşa s-a văzut politica săptămâna trecută! (C. PANAGACHI)

Leave a Comment