Google

Cronica neagră/O săptămână plină pentru poliţişti

Written on:April 3, 2016
Comments
Add One

tigari winstonPe 1 aprilie, pe raza municipiului Bârlad, a avut loc un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unei femei în vârstă de 70 ani, din acceași localitate.

În dimineața de 01.04.2016, am fost sesizați prin serviciul de urgență 112 despre producerea unui accident de circulație pe raza municipiului Bârlad soldat cu victime omenești. Ionel, de 51 ani, a condus autoturismul pe strada Emil Racoviță din municipiul Bârlad, iar la efectuarea manevrei de mers înapoi a lovit o femeie, de 70 ani, din municipiul Bârlad, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nemarcat. Victima a fost transportată la Spitalul municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad unde a fost diagnosticată cu „fractură humerus drept și contuzie toracică”.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcoolotest rezultatul fiind negativ.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul savârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Poliţia Rutieră atrage atenţia tuturor participanţilor la trafic, indiferent de calitatea pe care o au, de conducător auto sau de pieton, cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea evenimentelor rutiere nedorite.

Poliţiştii recomandă pietonilor:

Traversarea drumurilor publice să se facă numai prin locurile special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic.

Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea se va realiza numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora.

În intersecţiile fără marcaj pietonal, traversaţi pe la colţul străzii, numai după o temeinică asigurare! Evitaţi să traversaţi strada în fugă!

Aşteptaţi mijloacele de transport în comun numai pe trotuare sau refugiile special amenajate şi nu pe partea carosabilă!

După coborârea din mijloacele de transport în comun, nu traversaţi strada prin faţa sau prin spatele acestora. Traversarea se realizează numai după plecarea lor din staţie, prin locurile special amenajate!

Tânără căutată de autorităţi depistată la P.T.F. Sculeni

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni – I.T.P.F. Iaşi au depistat şi predat autorităţilor competente o femeie, cetăţean român, pe numele căreia era emis un mandat de arestare pentru săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală pe teritoriul României.

În data de 29 martie a.c., în jurul orei 01.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, pe sensul de ieşire din ţară, Alexandra M., în vârstă de 33 de ani, domiciliată pe raza judeţului Iaşi, pasager într-un autocar înmatriculat în Republica Moldova, ce efectua curse regulate pe relaţia Braşov-Chişinău.

La controlul specific, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele tinerei era emisă o alertă de către autorităţile române, de punere în aplicare a unui mandat de arestare, aceasta având de executat o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală pe teritoriul României.

Persoanei în cauză i s-a întrerupt călătoria, aceasta fiind predată unei echipe operative din cadrul I.P.J. Iaşi, în vederea luării măsurilor ce se impun.

Infracţiuni la regimul circulaţiei constatate de poliţiştii de frontieră gălăţeni

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au depistat în trafic un cetăţean român conducând un autoturism deşi era sub influenţa băuturilor alcoolice şi nu deţinea permis de conducere.

În data de 28 martie a.c., pe timpul executării unei misiuni specifice, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au oprit în trafic pentru control, pe raza municipiului Galaţi, un autoturism marca Dacia Drop Side, condus de gălăţeanul Ştefan G., în vârstă de 27 de ani.

Cu ocazia controlului, lucrătorii noştri au constatat că bărbatul emana o puternică halenă alcoolică, fapt pentru care a fost solicitat un echipaj din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Galaţi, pentru a-l testa pe tânăr cu aparatul etilotest Dragger. În urma testării, a rezultând o alcoolemie de 0,97 mg/l în aerul expirat. În conformitate cu prevederile legale în vigoare s-a procedat la conducerea tânărului la o unitate spitalicească din municipiul Galaţi pentru prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Concomitent, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări specifice în bazele de date, ocazie cu care au stabilit că Ştefan G. nu deţine permis de conducere auto pentru nicio categorie.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

 3 aprilie – ZIUA JANDARMERIEI ROMANE

In anul 1850, s-a votat “Legiuirea  pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi”, care a fost publicată sub formă de “Ofis Domnesc”. Legea marchează momentul întemeierii Jandarmeriei Române. Prin ea s-a dat statut juridic Jandarmeriei şi i s-au fixat principiile de organizare si funcţionare.

In baza Legii din anul 1850, Jandarmeria era o structură militară destinată pentru a “priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei orânduieli şi aducerea la îndeplinire a legilor”. Aceasta lege este importantă prin faptul că defineşte principiile de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei , principii care guvernează această armă şi îi dă personalitate proprie . Toate celelalte legi care au urmat nu au făcut altceva decât au dezvoltat, reformulat, redefinit şi îmbunătăţit aceste principii valabile în întrega istorie.

In prezent, Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a M.A.I., care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism.

Jandarmii vasluieni sărbătoresc  împlinirea a 166 de ani de la înfiinţarea instituţiei alături de camarazii din întreaga ţară .

3 aprilie reprezintă un moment de sărbătoare în rândul jandarmilor vasluieni, dar şi un moment de reflecţie asupra activităţii desfăşurate în ultimul an. Astfel, conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui mulţumeste tuturor colaboratorilor pentru acţiunile desfăşurate în comun, dar şi locuitorilor judeţului pentru sprijinul acordat în îndeplinirea misiunilor specifice .

Persoană salvată din incendiu

Pe 31 martie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu  produs la o locuinţă din suburbia Valea Mare a oraşului Negreşti.

La locul producerii evenimentului, s-a deplasat un echipaj cu oautospecială de stins incendii cu apă şi spumă din cadrul Gărzii numărul 2 de Intervenţie Negreşti, iar în urma recunoașterii s-a constatat că incendiul se manifesta violent la toată locuinţă, iar proprietarul se afla în aceasta şi nu se putea evacua.

Imediat după recunoaştere, s-a acționat pentru căutarea, salvarea şi evacuarea proprietarului din locuinţă cuprinsă de flăcări, concomitent cu localizarea şi lichidarea incendiului.

În urma evenimentului, proprietarul în vârstă de 45 de ani a fost salvat de către profesionişti pentru situaţii de urgentă, fiind în afara oricărui pericol, a fost predat unui echipaj SAJ, urmând a fi transportat la o unitate spitalicească. Incendiul a fost localizat între faza de dezvoltare şi arderea generalizată a acestuia, pagubele materiale limitându-se la aproximativ 80 mp de acoperiş din azbociment pe astereală din lemn, diverse articole de mobilier şi textile aflate în locuinţă.

Cauza probabilă care a putut genera incendiul a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere (chibrituri).

REȚINUT PENTRU INFRACŢIUNI LA REGIMUL CIRCULAŢIEI RUTIERE

Un bărbat, în vârstă de 36 de ani, din comuna Șuletea a fost reținut de polițiști fiind bănuit de comiterea mai multor infracțiuni la regimul circulației rutiere.

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Murgeni l-au reținut pentru 24 ore pe C. Narcis, de 36 de ani, din comuna Șuletea, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

În după-amiaza de 31.03.2016, C. Narcis s-a deplasat cu autoturismul pe D.J. 244, pe raza comunei Șuletea, iar la un moment dat, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, autovehiculul a ieșit în afara părții carosabile și a acroșat un bărbat, de 48 de ani, din aceeași localitate. După producerea accidentului, C. Narcis a părăsit locul faptei. Victima a fost transportată la Spitalul municipal de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad unde a fost diagnosticată cu „fractură claviculă și fractură gleznă”.

La scurt timp, în urma cercetărilor efectuate de polițiști, C. Narcis a fost identificat la domiciliul său. Bărbatul a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, fapt pentru care a fost condus la spital pentru prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. La spital, acesta a refuzat însă și recoltarea de probe biologice.

În urma verificărilor efectuate în baza de date privind deținătorii de permise auto s-a stabilit faptul că C. Narcis are permisul de conducere reținut fiind cercetat pentru o infracțiune la regimul circulației rutiere comisă în luna noiembrie 2015.

In aceeasi zi, C. Narcis a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, respectiv Judecătoria Bârlad cu propunerea de arestare preventivă.

Beat si fara permis

Polițiștii rutieri au întocmit dosar de cercetare penală pe numele unui tânăr de 27 ani, din municipiul Bârlad, care a provocat un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unei persoane. Tânărul se afla sub influența băuturilor alcoolice și nu deține permis de conducere.

În ziua de 29.03.2016, am fost sesizați prin apel 112 despre producerea unui accident de circulație pe raza municipiului Bârlad soldat cu vătămarea corporală a unei persoane. Ionuț, de 27 ani, din municipiul Bârlad se deplasa cu autoturismul pe strada Alexandru Vlahuță, iar la un moment dat, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în gardul unei proprietăți private.

Din accident a rezultat vătămarea corporală a unui bărbat, de 34 ani, din municipiul Bârlad, pasager pe bancheta din față a autoturismului. Acesta a fost transportat la Spitalul Municipal de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad unde a fost diagnosticat cu ”policontuzii și contuzie umăr drept”, fără a rămâne internat.

În urma verificărilor efectuate în baza de date privind conducătorii auto s-a stabilit faptul că R. Ionuț nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Mai mult, în urma testării acestuia cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital unde i-au fost prelevate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere și având o alcoolemie peste limita legală, fapte prevăzute și pedepsite de Codul Penal.

ARESTAT PREVENTIV PENTRU FURT

Poliţiştii bârlădeni au reținut un bărbat de 29 ani,  bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat. Instanța a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Bârlad au probat activitatea infracțională a lui C. Nicolae, de 29 de ani, din municipiul Bârlad, acesta fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

În luna februarie a.c., pe timp de noapte, C. Nicolae și S. Cornel, de 36 ani, din municipiul Bârlad au sustras două cabaline de pe raza municipiului Bârlad. Una din cabaline a fost schimbată de cei doi bărbați, pe raza comunei Bogdănești, cu un alt animal și 300 lei. Prejudiciul a fost recuperat și restituit părții vătămate. Față de S. Cornel instanța a emis mandat de arestare preventivă la data de 11.03.2016.

Polițiștii l-au reținut pe C. Nicolae pentru o perioadă de 24 ore, acesta fiind prezentat la Parchetul de pe lângă Judecatoria Bârlad, respectiv Judecătoria Bârlad cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad şi a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

TINERI CERCETAȚI PENTRU INFRACȚIUNI DE FURT

Cinci tineri, cu vârste de 17 și 18 ani sunt cercetați de polițiști pentru săvârșirea de infracțiuni de furt calificat. Pe numele lor au fost întocmite dosare penale.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Huși efectuează cercetări față de trei tineri – T. Florin, P. Ionuț și M. Iulian, toți de 17 ani, din municipiul Huși, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, fapte comise în luna martie a.c.

Polițiștii au demarat cercetările urmare a sesizărilor primite din partea a doi bărbați din municipiul Huși care au relatat faptul că le-au fost sustrase bunuri (GPS, încărcătoare auto, lanterne, radio-CD) din autovehicule parcate pe strada Ana Ipătescu din municipiul Huși.

În urma cercetărilor și perchezițiilor efectuate de polițiști toate bunurile sustrase au fost recuperate și restituite persoanelor vătămate.

De asemenea, polițiștii Postului de Poliție Grivița i-au identificat pe Sorin P., de 17 ani și P. Cristi, de 18 ani, ambii din comuna Grivița bănuiți de săvârșirea  infracțiunii de furt. În ziua de 29 martie a.c., cei doi tineri au pătruns fără drept în locuința unui vecin și i-au sustras trei telefoane mobile. Polițiștii au recuperat telefoanele și le-au restituit persoanei vătămate. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt. Poliţiştii vasluieni avertizează cu privire la minimele măsuri de precauţie pe care cetăţenii trebuie să le cunoască şi să le pună în practică pentru a-şi proteja proprietatea privată.

Proprietarii de autovehicule trebuie să ţină cont de câteva recomandări pentru a evita să devină victime ale unor astfel de infractori:

Aveţi grijă de bagajele şi cumpărăturile dumneavoastră, nu le lăsaţi la vedere în autoturisme şi mai ales nu le lăsaţi peste noapte în maşini. Nu lăsaţi bunuri de valoare, genţi, telefoane mobile, aparatură electronică la vedere. Trecătorii pot fi tentaţi să acţioneze!

Ar fi ideal să parcaţi autoturismele în locuri bine iluminate sau în parcări păzite. Infractorii ar putea fi descurajaţi în tentativa lor de a vă sustrage bunurile.

De asemenea, pe piaţa de specialitate există numeroase sisteme de alarmare electronice sau de alta natură care pot fi folosite în scop preventiv.

INFRACŢIUNI LA REGIMUL CIRCULAŢIEI RUTIERE

Polițiștii au identificat în trafic doi bărbați care se deplasau cu vehicule pe drumurile încălcând normele rutiere în vigoare. Pe numele lor au fost întocmite dosare de cercetare penală.

Polițiști din cadrul Postului de Poliție Hoceni și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, l-au oprit pentru control pe Ilie P., de 70 ani, din comuna Hoceni, care circula cu mopedul pe D.J. 166 pe relația Hoceni – Barboși. În urma verificărilor efectuate în baza de date privind deținătorii de permise auto s-a stabilit faptul că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Ilie este cercetat de polițiști pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Polițiști din cadrul Biroului Rutier Huși, aflați în serviciul de patrulare pe raza municipiului Huși l-au oprit regulamentar pe I. Ovidiu, de 55 ani, din aceeași localitate, care se deplasa cu autovehiculul pe strada Calea Basarabiei.

Deoarece conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat de către polițiști cu aparatul alcooltest. Rezultatul testării a indicat o valoare de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital pentru prelevarea probelor biologioce în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Tigari ascunse depistate de câinele politist Nafaxa

Poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Dorohoi – I.T.P.F. Iasi au descoperit, cu ajutorul câinelui Nafaxa, aproximativ 4.500 ţigarete de contrabandă în valoare de peste 2000 lei, ascunse in diferite locuri (în bord, podul pedalier, torpedou şi portbagaj) într-un autoturism marca Daewoo Espero condus de un cetatean roman.

În data de 30 martie a.c., poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi, judetul Botosani, acţionând în baza unor informaţii, au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de competenţă.

În jurul orei 23.00, o patrulă a poliţiei de frontieră a oprit pentru control, la intrare în localitatea Dorohoi, un autoturism marca Daewoo Espero, înmatriculat în judeţul Botoşani, despre care se deţineau informaţii că este folosit pentru transportul ţigărilor de contrabandă. Autovehicul era condus de cetăţeanul român Ioan S., în vârstă de 38 de ani, domiciliat pe raza judeţului Botoşani, avand ca pasagera pe Marinela S., cetăţean român în vârstă de 44 de ani.

În urma controlului amănunţit efectuat asupra autoturismului, poliţiştii de frontieră au descoperit, cu ajutorul câinelui poliţist Nafaxa, ascunsă în bordul, podul pedalier, torpedoul şi portbagajul autoturismului cantitatea totală de 4.440 ţigarete mărcile „Kent”, „Rothmans” şi „Chesterfield”, cu timbru de acciză R. Ucraina, în valoare de aproximativ 2055 lei.

Marinela S. a declarat că ţigările îi aparţin şi le-a achiziţionat din judeţul Suceava, pentru consum propriu.

Poliţiştii de frontieră efectuează în cauză cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, iar ţigaretele au fost ridicate în vederea confiscării.

Autoturism cu plăcuţe de înmatriculare contrafăcute descoperit de poliţiştii de frontieră gălăţeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi – I.T.P.F. Iasi  au depistat un cetatean roman care conducea un autoturism cu plăcuţe de înmatriculare contrafăcute, pentru ca cele legale fusesera retrase de Politia Rutiera.

În data de 30 martie a.c., pe timpul executării unei misiuni specifice, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au oprit în trafic pentru control, pe raza municipiului Galaţi, un autoturism marca BMW, înmatriculat în Romania, condus de cetăţeanul român G. R., în vârstă de 36 de ani, domiciliat pe raza municipiului Galaţi.

Ca urmare a verificării autoturismului, poliţiştii de frontieră au constatat că pe acesta era aplicat un set de plăcuţe de înmatriculare care nu erau conforme cu cele prevăzute de legislaţie.

Având suspiciuni cu privire la înmatricularea autoturismului în cauză, colegii noştri au efectuat verificări in bazele de date, ocazie cu care au constatat că mjlocul de transport figurează ca având certificatul de înmatriculare şi plăcuţele de înmatriculare reţinute de către Serviciul Poliţiei Rutiere Ialomiţa, din anul 2015.

Bărbatul a declarat că a cumpărat autoturismul în luna ianuarie, iar vânzătorul l-a asigurat că în câteva săptămâni îi va trimite şi certificatul de înmatriculare, iar despre faptul că plăcuţele de înmatriculare nu sunt conforme nu avea cunoştinţă.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări in cauza sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ale cărui plăcuţe de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase.

Ţigări nedeclarate depistate la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul  P.T.F. Sculeni, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit aproximativ 13.160 ţigarete de provenienţă R. Moldova, pe care un cetăţean român a încercat să le introducă ilegal în ţară, ascunse în pereţii laterali ai mijlocului de transport pe care îl conducea, în locuri special amenajate.

În data de 31 martie a.c., în jurul orei 12.20, la P.T.F.  Sculeni – I.T.P.F. Iaşi,  s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român M. Veaceslav, în vârstă de 39 de ani, domiciliat pe raza judeţului Braşov, conducând un microbuz marca Mercedes Sprinter, înmatriculat în Bulgaria.

În baza unor informaţii deţinute, poliţiştii de frontieră au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control amănunţit. În urma acestuia, echipa a descoperit în două locuri special amenajate în pereţi laterali prin îndepartarea geamurilor originale şi montarea altor geamuri negre-fumurii pe exterior, iar în interior prin placare cu OSB acoperit cu tapiţerie auto, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, 13.160 ţigarete, marca “Winston” cu timbru de acciză R.Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării ţigărilor, în valoare de aproximativ 6.154  lei, şi a mijlocului de transport, în valoare de aproximativ 3.200 lei, iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 7.500 lei.

La volan, sub influenţa băuturilor alcoolice

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi – I.T.P.F. Iaşi au depistat în trafic un cetăţean român care conducea un autoturism, deşi consumase băuturi alcoolice.

În data de 31 martie a.c., în jurul orei 22.50, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi, aflaţi în misiune specifică în zona de competenţă, au oprit pentru control, în localitatea de frontieră Pomârla, judeţul Botoşani, un autoturism marca Dacia, înmatriculat în România.

La volanul autoturismului a fost identificat Gheorghe R., de 42 de ani, domiciliat pe raza judeţului Botoşani. La control, poliţiştii de frontieră au constatat că şoferul emana o  halenă alcoolică, motiv pentru care au solicitat un echipaj din cadrul Poliţiei Rutiere Dorohoi în vederea testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, rezultând o îmbibaţie alcoolică de 0,86 g/l alcool în aerul expirat.

Poliţiştii efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Posturi vacante scoase la concurs pentru structurile operative ale Poliţiei de Frontieră

Poliţia de Frontieră Română demarează procedura de reîncadrare de personal,  începând cu data de 01.04.2016,  în vederea completării deficitului existent la nivelul instituţiei. Astfel, vor fi organizate concursuri pentru ocuparea a 350 posturi vacante de agenţi de poliţie de frontieră, repartizate la nivelul tuturor structurilor teritoriale de la frontiera României (terestră, aeriană şi maritimă).

Sursa de recrutare pentru concursuri este formata din persoanele care au avut calitatea de agent de politie si pot fi reîncadrate, în conformitate cu prevederile art. 9, alin.2[1]  din Legea 360/2002 din Statutul Poliţistului cu modificările şi completările ulterioare, după încetarea raporturilor de serviciu din diferite motive (la cerere, prin demisie, numirea într-o altă funcţie publică, pierderea capacităţii temporare de muncă sau în urma reorganizărilor instituţionale) şi care au studii corespunzătoare cerinţelor postului, respectiv îndeplinesc condiţiile legale.

Posturile scoase la concurs sunt repartizate în structurile operative, la nivelul compartimentelor ture de serviciu ale Sectoarelor Poliţiei de Frontieră şi Punctelor de Trecere Aeroportuare, în urma unei analize privind necesarul fiecărei structuri în funcţie de specificul infracţionalităţii transfrontaliere al zonei respetive, 75% dintre acestea  fiind la frontiera externă a Uniunii Europene.

Încadrarea se va face în urma susţinerii unui concurs, emiterea anunţurilor fiind realizată de către fiecare structură  beneficiară, conform prevederilor legale. Acestea vor fi publicate, începand cu data de 01.04.2016, pe paginile web oficiale ale structurilor organizatoare, astfel:

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara (frontiera cu Serbia) – 118 posturi;

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei (frontiera cu Ucraina) – 73 posturi;

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi (frontiera cu R. Moldova) – 43 posturi;

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu (frontiera cu Bulgaria) – 39 locuri;

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea (frontiera cu Ungaria) – 15 locuri;

Garda de Coastă (Marea Neagră şi frontiera cu Bulgaria) – 39 locuri;

I.G.P.F. – Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii  Frontierei Aeroporturi  Bucureşti – Otopeni – 20 posturi şi P.P.F. Aeroport Târgu Mureş – 3 posturi.

Informaţiile privind modalităţile de înscriere şi participare la concurs, condiţii de recrutare, probe de selecţie şi criterii de departajare, precum şi tematica şi bibliografia necesare susţinerii examenului pot fi obtinute de la structurile de Resurse Umane ale inspectoratelor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră şi I.G.P.F.

Această activitate, care presupune completarea deficitului existent la nivelul P.F.R., se înscrie în obiectivele instituţiei de creştere a capacităţii de acţiune la nivelul structurilor teritoriale şi, implicit, întărirea componentei operative a Poliţiei de Frontieră.

Leave a Comment