Google

Constantin Contac – omul care a muncit enorm pentru a reusi in afaceri

Written on:September 12, 2012
Comments
Add One

Unul dintre botosanenii care au trudit o viata intreaga si au ajuns prin forte proprii oameni de afaceri redutabili este fara indoiala Constantin Contac. Fost presedinte al Consiliului Judetean Botosani in perioada decembrie 2003 – iunie 2008 si apoi vicepresedinte pâna in aprilie 2009, Constantin Contac a indeplinit, vreme de cinci ani si functia de presedinte al organizatiei judetene PSD Botosani. Cu educatie sanatoasa pentru darul muncii, Constantin Contac a reusit sa impuna in administratia judeteana un sistem eficient de lucru, realizarile lasate in urma fiind durabile. Nu putini sunt primarii care isi aduc aminte cu placere de colaborarea cu fostul presedinte al CJ, primari pe care Constantin Contac i-a ajutat indiferent de culoare politica. Iar acum, la cei 67 de ani impliniti pe 12 august, omul de afaceri Constantin Contac isi pastreaza vigoarea si pofta de munca, fiind dispus oricând sa ofere un sfat bun sau un ajutor celor cu care soarta nu a fost tocmai blânda. Iar gesturile umanitare ale lui Contac sunt cunoscute inca de pe vremea când acesta era presedinte de CJ sau sef de partid politic. Saptamâna trecuta, dupa o pauza de vreo patru ani l-am regasit pe Constantin Contac, departe de vârtejurile politicii botosanene, taman in biroul sau de la SC TRANSPORTURI AUTO SA Botosani, o societate pe care domnia sa a pus-o pe picioare in 1990, in urma privatizarii prin metoda Mebo. Acum SC TRANSPORTURI AUTO SA Botosani este una dintre cele mai puternice societati de profil din Moldova, are 160 de angajati, iar in 2011 a avut un profit de un milion de dolari. In cele ce urmeaza va prezentam dialogul purtat cu Constantin Contac, omul care a avut curajul in 2003 sa-i spuna „verde-n fata” lui Ion Iliescu sa nu mai candideze la un nou mandat de presedinte al PSD si sa-i lase pe altii mai tineri.

Rep: Ce mai face omul de afaceri Constantin Contac, acum la inceput de septembrie al anului 2012?

Constantin Contac: Alerg toata ziua, muncesc la compania de transport unde sunt presedinte, dar si la ferma agricola de pe malul Prutului, de la Ripiceni, unde am 150 de hectare de pamânt. Daca in 2012 la societatea TRANSPORTURI AUTO lucrurile merg relativ bine, la ferma au fost probleme cauzate de conditiile meteo nefavorabile agriculturii. Fata de anii trecuti productia este mult mai mica si profitul va fi la fel. Am cultivat in acest an grâu, porumb, floarea soarelui, sfecla de zahar, dar seceta prelungita a dus la diminuarea considerabila a unei productii de calitate. Pentru societatea de transport sunt comenzi dar, din pacate, lucrarile nu sunt platite la timp, cum a fost si in cazul lucrarii pe care am efectuat-o pe drumul judetean DJ 208 C, Botosani – Vorona. Acum Consiliul Judetean a achitat costul lucrarii efectuate si sunt sperante ca tot noi sa continuam lucrarea pe diferenta ramasa de aproximativ patru kilometri.

Rep: Cum comentati ceea ce se intâmpla acum in viata politica, se zvoneste ca ati dori sa candidati pentru un mandat de parlamentar?

Constantin Contac: Nu ma mai tenteaza politica. Mizeria si neseriozitatea oamenilor m-au scârbit definitiv. Am sprijinit un timp UNPR, unde la organizatia judeteana este presedinte Ioan Domonco. Iar in privinta unei candidaturi pentru un mandat de parlamentar am renuntat. Repet, sunt scârbit de perversitatea unor oameni pentru ca majoritatea românilor nu stiu sa aprecieze munca adevarata si spurca, aruncând cu noroi in toata lumea. In privinta alegerilor parlamentare a ramas de notorietate faptul ca in urma alegerilor din toamna lui 2008, pe Colegiul Flamânzi, a ajuns deputat candidatul de pe locul trei, respectiv liberalul Neculai Rebenciuc, când pe primul loc s-a clasat social democratul Mircea Danuta. Cum sa mai ai incredere in politicienii de la Bucuresti in aceste conditii?

Rep: Ca fost presedinte al Consiliului Judetean, ce parere aveti despre actualul executiv al institutiei ?

Constantin Contac: Ce pot sa spun, au curaj mare si s-ar putea sa faca ceva. S-a schimbat garnitura, poate o sa fie mai bine. Florin Turcanu, presedintele CJ Botosani, e mai realist decât Mihai Tâbuleac care a spus numai minciuni oamenilor. In campania electorala din vara lui 2008, când am candidat si eu pentru un nou mandat de presedinte al CJ Botosani, Tâbuleac a promis o gramada de lucruri, iar dupa ce a câstigat alegerile a pus in practica majoritatea obiectivelor propuse de mine. Tâbuleac nu a fost un presedinte pentru botosaneni, ci doar pentru interesul propriu. Folosea masina institutiei ca sa-si duca baiatul la scoala si se tinea doar de interese personale. A avut noroc ca a preluat de la mine o mostenire administrativa buna. Revenind la Florin Turcanu, momentan acesta nu va putea face mare lucru si va avea un mandat greu. Este mare diferenta dintre CJ Botosani din perioada 2004 – 2008 si cel de acum. Sunt niste etape de transformare profunde care nu prea permit comparatii. Societatea este intr-o continua schimbare si lucrurile trebuie mereu adaptate la cerintele acesteia. Au fost niste perioade bune când guvernele trecute au avut bani si, in plus, erau niste guvernanti capabili, care stiau realitatea din teritoriu. Eu am fost un presedinte de CJ care a avut realizari concrete si care se vad si in ziua de azi. Pe vremea mea a fost realizat iluminatul public in toate satele judetului, s-a realizat peste 65% din alimentarea cu apa a comunelor, s-au construit scoli, peste 80, in toate satele botosanene. Acum vad ca o parte din aceste scoli s-au desfiintat. Am contribuit pentru aductiunea cu gaz metan de la Bucecea, am ajutat la construirea multor biserici si multe alte realizari care, dupa cum am mai spus, se vad si in ziua de azi. Iar printre primarii care i-am apreciat in mod deosebit se numara Stefanel Rusu de la orasul Stefanesti si Stefan Cojocaru de la comuna Dimacheni.

Rep: Despre noua conducere a Primariei Botosani ce ne puteti spune, dar despre fostul primar Catalin Flutur?

Constantin Contac: Actualul primar, Ovidiu Portariuc, a venit la PSD pe vremea când eram eu presedintele partidului. Nu vreau sa comentez prea multe dupa doar doua luni de mandat, pentru ca nu te poti afirma intr-un timp asa de scurt. In afara de Viorel Iliuta, unul dintre cei doi viceprimari, pe care l-am vazut la o emisiune tv, pe celalalt nu-l cunosc deloc. In privinta lui Ovidiu, cum l-am cunoscut eu, pot sa spun ca are energie, cultura generala vasta, calitati care pot ajuta dezvoltarea municipiului Botosani. Fostul primar, Catalin Flutur, a fost un primar corect care a avut rezultate foarte bune, ajutat fiind si de faptul ca a facut parte dintr-un partid aflat la guvernare. Iar realizarile din timpul mandatului lui Flutur sunt palpabile si se poate vedea ca au schimbat fata municipiului Botosani. In plus, acum municipiile resedinta de judet sunt pe finantare pozitiva si au mare avantaj, comparativ cu micile orase, ca se pot autofinanta din colectarea de taxe si impozite locale.

Rep: Ca fost presedinte, timp de cinci ani, al organizatiei judetene PSD Botosani, cum comentati activitatea actuala a conducerii social democrate botosanene?

Constantin Contac: Dupa ceea ce vad acum, in urma infiintarii aliantei USL, in câtiva ani PSD nu se va mai regasi la Botosani. Pur si simplu nu vad un lider autentic care sa se ridice, iar in momentul de fata, la Botosani, PSD este dominat de PNL care se misca mult mai bine politic. Liberalii par mai puternici in tot ceea ce fac, semn clar ca Florin Turcanu, presedintele PNL Botosani cunoaste bine jocurile politice. Nu vreau sa comentez mai mult, dar in timp, care este cel mai bun judecator, se vor adeveri spusele mele. Repet, viata politica actuala din România a atins o perversitate de nedescris iar acest lucru a inrait oamenii care nu mai au nici o incredere in politicieni. Ura si deznadejdea au paralizat societatea civila si, in aceasta conjunctura, viitorul nu suna deloc bine… (a consemnat Gabriel BALASA)

Leave a Comment